Diyarbakır’da, ‘10 bin kişilik cami'ye dönüştürüleceği söyleyen Atatürk Stadı, AVM ve bina yapılması için TOKİ’ye verildi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı projelerden biri olan 10 bin kişilik caminin yerine binalar dikilecek. Cami yerinin TOKİ aracılığıyla müteahhitlere verilmesinin ardından, bölgede bulunan ve şehrin en gözde yeri olan karayollarına ait 28 bin 500 metrekarelik alan da yapılaşmaya açılıyor. Amed Ekoloji Meclisi üyeleri, hem stadın yeri hem de karayollarına ait arazinin yapılaşmaya açılmasına karşı eylem başlattı. Karayolları yerleşkesinde bulunan 11 tescilli yapının da rant için tescil şerhinin kaldırıldığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’da onlarca sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Amed Ekoloji Meclisi, şehrin en değerli iki yerinin yapılaşmaya açılmasına karşı eylem başlattı. Diyarbakır Atatürk Stadı’nın yıkılarak yerine TOKİ tarafından AVM ve konut yapılması ile Karayolları Bölge Müdürlüğü yerleşkesindeki yeşil alanın yok edilmesine karşı açıklama yapan meclis üyeleri, doğanın talanına 'dur' diyeceklerini kaydetti. Yapılaşmaya açılacağı ve 70 yıllık ağaçların kesileceği belirtilen Karayolları Diyarbakır Bölge Müdürlüğü kapısında açıklama yapan Amed Ekeoloji Meclisi eş başkanları ve üyeleri, karayolları arazisinin yapılaşmaya açılması için 2013 yılından beri çalışmalar yapıldığını kaydetti. Açıklamanın Türkçe’sini eş başkan Çilem Akkaya, Kürtçe’sini ise eş başkan Ferhat Demiroğlu yaptı. Akkaya, “Alanın tahsisinden sonra belli merkezlerin icazetiyle çalışan Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu daha önce aldığı yanlış kararlar gibi karayolu yerleşkesindeki 11 tescille yapının tescil şerhini de kaldırmış.” dedi.

Diyarbakır’ın kalbi olan karayolları arazisinin yapılaşmaya açılmasıyla şehrin tek hava koridorunun yok olacağını belirten Akkaya, şöyle devam etti: “Projenin gerçekleşmesi durumunda alandaki yıllanmış onlarca ağacın tamamının kesilerek büyük bir doğa katliamının yaşanacağı ortadadır. Hazırlanan projede 28 bin 500 metrekare alanın yarısında kısmen ticari tesisler yapılacağı belirtilmiştir. Biliyoruz müteahhit ve tüccar zihniyetinde olanlar, gölgesini satamadığı ağacı keserler. Kamu arazisi, mülklerin ve yeşil alanların nasıl belli bir plan çerçevesinde AKP hükümetine yakın dernek, vakıf ve kişilere peşkeş çekildiğinin göstergesidir. Birileri karayolu yerleşkesini gözüne kestirmiş ve devlet kurumları da hayret verici ve hızlı bir şekilde iş ve işlemleri yerine getirmiştir. Bu yapılaşmaya karşı imza kampanyaları, stantlar açıp tüm meşru haklarımızı kullanıp rantçıların kentimizi talan etmesine izin vermeyeceğiz.”