Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümüne kısa bir süre kala vali ve belediye başkanları, biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Vali Ahmet Çınar, sadece tören alanlarının vatandaşlara kapalı olduğunu söyledi.

Vali yardımcıları, kaymakamlar ve belediye başkanlarının katıldığı toplantı, Vali Çınar başkanlığında yapıldı. 100. yıla fiili olarak girildiğini belirten Çınar, beklentinin büyük olduğunu vurguladı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın kuruluş sürecine değinerek, kurumlaşmanın zaman aldığını söyledi. Bu süreçte valilik tarafından kurulan 2015 Koordinasyon Merkezi’nin, bir yazılımla proje başvurularını aldığını ve bunların, uzman kurullar tarafından öngörülen puanlama sistemiyle değerlendirildiğini anlattı. 650’ye yakın projeden 87’sinin 70 puanı aşarak başarılı bulunduğunu, bunlar içerisinde yüksek bütçeli projelerin de olduğunu aktaran Çınar, hepsinin Alan Başkanlığı’na devredildiğini ifade etti. Çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Alan Başkanlığı tam oluşmadığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projelerin kabul edildiği, değerlendirildiği bir sürece girdik. Cumhurbaşkanlığımız'ın birebir gayret ve desteğiyle ortaya çıkan ve valilik olarak destek verdiğimiz, en yüksek bütçeli film olma özelliği de taşıyan ‘Son Mektup’ filminin galası 18 Mart’ta yapılacak. Kale Grubu tarafından yaptırılan ve 18 Mart’a kadar tamamlanması beklenen yüksek bütçeli bir belgesel yapım da var. '100. Yılda 1. Dünya Savaşı ve Mirası' konulu, Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi'ni yaptık. Gelibolu Mevlevihanesi'nde şeb-i arus törenlerini yaptık. Valiliğimizin desteklediği Abdülkadir Karta Tiyatrosu, 32 ilde 'Çanakkale Destanı' ve 'Uyuşturucu Ölümdür' adlı oyunlarını sergiliyor. Mart ayında Sağlık Bakanlığı tarafından Tıp Bayramı, Çanakkale’de yapılacak etkinliklerle kutlanacak.”

RESMİ TÖRENE VATANDAŞLAR ALINMAYACAK

Piri Reis Müzesi, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, Panorama, Çanakkale Müzesi’nin son durumuyla ilgili bilgi de veren Vali Ahmet Çınar, sadece tören alanlarının vatandaşlara yasaklandığını söyledi. Çınar, 100. yıl kapsamında alınacak tedbirlerle ilgili ise şu bilgileri verdi: “Çanakkale, bütün dünyanın buluşma noktası olacak. Farklı ülkelerden dünya liderlerini ağırlayacağız. Bütün dünyanın gözü kulağı burada olacak. Her sene olduğu gibi bu sene de belli güzergâhlar kapatılacak. Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye bir duyuru yaptık. Bir kısıtlama yapmıyoruz, Şehir Stadyumu'ndaki törenlerimiz, 57. Alay, Conkbayırı vatandaşlarımıza açık olacak. Alan darlığı ve fiziki imkânsızlık nedeniyle Şehitler Abidesi, sadece resmi tören icrası süresince kapalı olacak. Tören bitiminde vatandaşlarımızın ziyaretine açılacak. Geçen yıllardan farklı bir şey yapılmıyor, tören alanlarının fiziki şartları gözönünde bulundurulduğunda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için alınması gereken tedbirler alınıyor. Ana programlar dışında belediyelerin de kendi ilçelerinde etkinlikler ve programlar düzenlemeleri ve her açıdan bütün imkânlarını hazır bulundurmaları gerekiyor. Etkinlik ve duyurular bir sistem içerisinde duyurulsun, web sitelerimizden duyurulsun, herkes nerede ne var bilsin.”

100. yıl kapsamında alınan tedbirlerin önemli ve gerekli olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da 1 Mart 2015 itibariyle şehiriçinde süslemelerin yapılmaya başlanacağını söyledi. Yaptıkları hazırlıklar ve projelerle ilgili bilgi veren Gökhan, “Avustralya Konsolosluğu ile ortaklaşa bir sergi açtık. ÇAFAD’la 100. Yıl Halk Oyunları Festivali planlıyoruz. Tarihi Kentler Birliği’nin Çanakkale’de buluşması var, 400’e yakın belediye başkanı Çanakkale’ye gelecek. Ekim ayında kısa film yarışması düzenleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda genel programlar hakkında bilgi veren 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş ise Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitlerinin ve Seyit Onbaşı’nın ilk defa törenle anıldığını hatırlatarak, merkeze iletilen projelerle ilgili bir değerlendirme yaptı. 18 Mart’ta şehit torunlarını Çanakkale’de buluşturacak projenin hazırlıklarını sürdürdüklerini kaydeden Akkuş, Çanakkale'nin İstanbul'daki Feshane Tanıtım Günleri'nde başarılı bir şekilde tanıtıldığını sözlerine ekledi.