Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı Sarmaşık köyünde tarlaları su bastı. Köylüler, su baskınlarına şiddetli yağmur sonrası gelen sel suları yanı sıra Orta ilçesinde bulunan Göllüce Barajı kapaklarının açılmasının neden olduğunu iddia etti.

Çankırı Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünden alınan bilgilere göre geçen yıl Haziran ayında Çankırı’da metrekareye düşen yağış miktarı 35,4 iken; bu yıl aynı dönemde 91,7 kilogram ile rekora imza attı. Yağış miktarındaki 56,3’lük bir artış sonrası ilin muhtelif yerlerinde su baskınları yaşandı. Ilgaz ilçesine bağlı Sarmaşık köyünde de başta çeltik tarlaları olmak üzere çok sayıda tarım alanı sular altında kaldı. Ancak Sarmaşık köylüleri su baskınlarına şiddetli yağışların yanı sıra Göllüce Barajı kapaklarının açılmasının neden olduğunu iddia ediyor.

Zararlarının büyük olduğunu dile getiren köy sakini Mustafa İpekoğlu(65), "Bizim Devrez Çayı, her sene Ilgaz Dağı'nda kar çok olduğu zamanlarda nisan ve mayıs aylarında bu şekilde oluyordu. O aylarda pirinç ekmediğimiz için zararımız fazla olmuyordu. İşçilikten zararımız oluyordu. Şimdi ise duyduğumuz kadarıyla Orta ilçemizdeki Göllüce Barajı bırakılmış; sular, bağ, bostan, bahçe, fasulye ve pirince zarar verdi. Zararımız çok büyük. Bu kaymakamlıklar birbirleri ile diyalog kurup birbirlerine haber verseydi de ona göre 3 -5 gün aralıklarla açılsaydı, biz de bu zarara uğramasaydık. Sadece bizim köyümüz değil, en az on, on beş tane köy zarar gördü. Bizim üst tarafta Devrez Çayı, daha üst tarafta ise Kızılçay var, bizim köyümüz çok tehlikede. Kızılçay dediğimiz yere devlet geldi. Kürüdü ve oydu fakat taş, kaya olmayınca kürüdükleri molozu sel alıp götürdü. Orası da bugün ya da yarın dönmek üzere büyük bir heyelan olursa orası da dönecek. Biz iki arada bir derede kaldık. Devlet bize Devrez Çayı hakkında bir bilgi vermedi. Çalışma yapmadı, mağduruz." dedi.

Namık Küsmen ise selin zararlarını hep birlikte gördüklerini belirterek, "Devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Oy için buraya gelip köyleri gezen milletvekili adaylarımız şimdi de gelip baksınlar, çiftçinin zararı ne durumda." diyerek tepkisini dile getirdi.

Köy muhtarı Hilmi Küsmenoğlu, su baskınları sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yetkililerin geldiğini belirterek, "Su çok olduğu için tespit yapamadılar. İki sene önce de bu şekilde baraj kapakları açıldığında benzer su baskınları olmuştu. Zarar büyük." şeklinde konuştu.

Öte yandan DSİ İl Müdürü Ahmet Ersin Gökçe yaptığı açıklamada, baraj kapaklarının açılmadığını savunarak, yağış çok olduğundan su baskınlarının yaşandığını söyledi.