Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DEAŞ’a karşı gereken adımları tereddütsüz şekilde atmaya devam edeceklerini belirterek, “Gerek büyüyen bu tehdide gerekli karşılığın verilmesi gerek terörle mücadeleye ilişkin bilinen tutum çerçevesinde ABD ile yürütmekte olduğumuz DEAŞ’la mücadeleye ilişkin iş birliğimiz de artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştü.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda operasyonlarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, "Suriye’deki çatışma ortamının doğurduğu tehditlerin DEAŞ terör örgütünün ortaya çıkışıyla çok boyutlu bir hal aldığını vurguladı. Çavuşoğlu, “Biz her zaman terörün her türlüsünü lanetledik. Terörle mücadelenin ancak ortak bir stratei ile mümkün olabileceğini söyledik. Çünkü biz 40 yıldır terörle mücadele eden teröre çok kayıp veren ve terörün acısını herkesten daha çok hisseden bir ülkeyiz. Terörle nasıl mücadele edilebileceği konusunda tecrübe sahibi bir ülkeyiz.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman DEAŞ’ı ülkenin ulusal güvenliğine karşı bir tehdit olarak gördüğünü kaydederek, "Buna rağmen Türkiye bu konuda son derece çirkin ve mesnetsiz bir algı operasyonuna maruz kalmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı ve çocuklarını dahi DEAŞ terör örgütüyle ilişkilendirecek kadar haddini aşan bu algı operasyonu ulusal olsun uluslararası olsun tüm taraflarını kınıyorum.” dedi.

Türkiye’nin DEAŞ’ı terör örgütü olarak ilan eden ilk ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: "Bu örgüte yönelik yurt dışında yaptığımız operasyonlarda bine yakın kişiyi örgütle bağlantısı olduğu için gözaltına aldık. Çok sayıda mühimmat ve malzemeyi de ele geçirdik. Uluslararası planda DEAŞ’la ve bu örgüte katılan ya da katılmaya çalışan yabancı terörist savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda 16 binden fazla yabancının ülkemize girişini yasakladık. Bin 600’den fazla yabancı terörist savaşçıyı yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Türkiye 60’dan fazla ülkenin yer aldığı DEAŞ’la mücadele küresel koalisyonunun aktif bir üyesidir.

10 aydır devam eden uluslararası koalisyon hareketlerine milli imkan ve yeteneklerimizle katkıda bulunuyoruz. Ülkemiz koalisyon bünyesinde teşkil eden 5 çalışma grubundan birisi olan yabancı terörist savaşçılar çalışma grubunun eş başkanlığını Hollanda ile birlikte yürütmektedir. 20 Temmuz sonrasında ortaya çıkan gelişmeler DEAŞ’ın sınrıımızdaki varlığının ve faaliyetlerinin ulusal güvenliğimize doğrudan oluşturduğu tehdidin giderek büyüdüğünü bir kez daha ortaya koydu. Bu tehdide karşı alınabilecek önlemler konusunda devletimiz tüm birimleriyle eş güdüm halinde çalışmalarını yürütüyor. Gereken adımları tereddütsüz şekilde atmaya devam ediyor. Gerek büyüyen bu tehdide gerekli karşılığın verilmesi gerek terörle mücadeleye ilişkin bilinen tutum çerçevesinde ABD ile yürütmekte olduğumuz DEAŞ’la mücadeleye ilişkin iş birliğimiz de artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştü.”