Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden biri olan Celil Uzun, önündeki bütün engelleri teker teker aşarak İzmir'de Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden başarıyla mezun oldu. Görme ve işitme engelli olan 24 yaşındaki hukukçu, diploma töreninde coşkulu alkışların da sahibi oldu.

ALTINOK KARDEŞLERİ ÖRNEK ALDI

Öğretmen baba ve ev hanımı annenin çocuğu olan Celil Uzun, görme engelli dünyaya geldi. 2 yaşında da yüzde 90 işitme kaybı olduğu ortaya çıkan Celil, ailesinin büyük desteğiyle yaşama hiçbir zaman küsmedi. İlk olarak Menemen ilçesindeki görme engelliler okuluna giden Uzun, 2006 yılında girdiği Ortaöğretim Geçiş Sınavı’nda Çiğli Yıldız Tınaz Anadolu Lisesi’ni kazandı. Kulaklık yardımıyla çok az duyabilen Uzun, yine de engelsiz öğrencilerle birlikte okumayı başardı. Üniversite sınavında ise Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yüzde 100 burslu kazandı. Doğuştan görme engelli avukat ve müzisyen Selim ile Kerim Altınok kardeşlerin yaşamlarını her zaman örnek aldığını belirten Uzun, “Babamın öğretmen olması, sorunları aşmamızda her zaman kolaylık sağladı. Bu desteklerle liseyi bitirdim. Görme engelliler okulundaki öğretmenlerimin bana örnek olmalarının yanısıra Kerim ve Selim Altınok kardeşlerin hikayelerini öğrendiğimde yaşamım çok değişti. Ben, onlara bakıldığında başarısız bile sayılabilirim.” dedi.

CELİL İÇİN SINIFLARA ÖZEL SES SİSTEMİ KURULDU

Üniversitede kendisi için hazırlanan ses sistemine sahip sınıflarda eğitim alan Celil Uzun, şimdi en büyük amacının akademisyenlik olduğunu söyledi. Başarıyla mezun olmanın gururunu yaşayan genç hukukçu, “Yüzde 100 görmüyorum ve yüzde 90 oranında duymuyorum. Kulaklığımı çıkarırsam hiç duymuyorum ancak cihazlar sayesinde açığımı kapattım ve amfide benim için kurulan ses sistemi sayesinde derslerimi rahatlıkla takip edebildim ve sonunda mezun oldum. Artık bir yıllık stajın ardından avukatlık yapma şansım var. Hakim ve savcılık içinse yasal bir düzenleme gerekli ama ben akademik kariyer yapıp öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Bunun için de Yaşar Üniversitesi’ndeki eğitimime yüksek lisansta devam edeceğim.” diyerek hedeflerini anlattı.

'ÇOCUKLARINIZIN EĞİTİMİ İÇİN MÜCADELE EDİN'

Törende büyük mutluluk yaşadıklarını söyleyen Ayşe Uzun ise oğlunun eğitimi için Rize’den göç ettiklerini belirtti. Uzun, “Başlarda oğlumuzun eğitimi için bin 400 kilometre öteden, Rize’den kalkıp İzmir’e gelmemizi eleştirenler oldu ama şimdi dönüp baktığımızda, iyi ki gelmişiz diyoruz. Aileler, engelli çocuklarının eğitimi için güçleri yettiğince mücadele etsinler. Oğlumuzla ne kadar gurur duysak azdır.” dedi.