Kafkas Dernekleri Federasyonunun geçtiğimiz hafta sonu Türk- İş Konferans Salonu'nda, 150. Yılında Çerkesler, Güncel ve Gelecek Konferansı gerçekleşti.

Suriye'deki Çerkesler hakkında konuşan Reyhanlı Çerkes Derneği Başkanı Uğur Pihava, Çeçenistan ve Kafkaslardaki bölgesindeki gençlerin İnternet üzerinde kandırılarak Suriye'deki savaşın ortasına atıldığını söyledi. Gençlerin “Suriye ile değil, Rusya ile savaşıyorsunuz” diye aldatıldığına dikkat çeken Pihava, “Bir çok gencin ailesi ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla derneğimize başvuruyor” dedi.

Çeçenistan ve Kafkaslardaki gençlerin, Suriye'deki savaşa çekilmek için İnternet üzerinden kandırıldığı yönünde gelen bilgileri aktaran Pihava, “Gençlerin İnternet'ten beyni yıkanarak bölgedeki savaşa gitmeleri sağlanıyor. Türkiye üzerinden gençler bölgedeki savaşa gidiyor. Hatta ben bir gençle konuştum ikna etmeye çalıştım ama ikna edebildiğimi sanmıyorum” diye konuştu.  “Çerkesleri savaştan çıkaracak bir dost eli bulunamadı” diyen Pihava, Türkiye'ye savaştan kaçıp gelen 2 bin 300 Çerkes bulunduğunu belirtti. Gelen soydaşlarını anavatanları Kafkaslara ve Adigey Cumhuriyeti'ne göndermeye çalıştıklarını ifade eden Pihava, “Soydaşlarımızdan Türkiye'ye kaçak girmek zorunda kalanların pasaportu olmadığı için anavatana gönderme sırasında birçok sorunla karşılaşıyoruz.” dedi.