Krasnodar Krasy Adıge Hase sivil örgütü Başkanı Asker Soht, Soçi Kış Olimpiyatları açılış törenindeki tarihsel konuların, Kafkasyafobya ve Çerkesfobyanın Rusya'da reel politika seviyesine yükseldiğini gösterdiğini ifade etti.

Maykop Adıge Hase yönetim kurulu üyesi Arambi Hapay, açılış töreninde Çerkes bileşeninin olmayışının oldukça tatsız bir faktör odluğunu düşünüyor.

Dünya Çerkes Birliği Başkan Yardımcısı Hafıtse Muhammed'in düşüncesine göre, Olimpiyatların açılışı layıkıyla gerçekleşti ve Çerkesler de Olimpiyatların kültürel programında geniş şekilde temsil edildi.

Soht: Olimpiyatların açılışında Çerkeslere yer bulunamadı

Krasnodar Kray Adıge Hase Başkanı Asker Soht “ XXII Soçi Kış Olimpiyatlarının açılışı töreniyle ilgili oldukça şaşkın ve şoktayım”¦ Olimpiyatların merkez stadyumu (stadyum Fişt) Çerkes adı taşıyor, ama orada Çerkesler için yer bulunamadı” dedi.

Soht'a göre, Olimpiyat organizatörleri tüm açıklığıyla, günümüz Rusya'sının çok milletli, çok dinli karakteriyle sıkıntı verdiğini düşünüyor. Olimpiyatların açılışında yapılan konuşmalar, Rusya toplumunda gelişen marjinal düşüncelere yardımcı olmanın devlet politikası seviyesine yükseldiğinin bir ifadesi.

Soht “ Olimpiyat açılış törenindeki Çar 1. Petro'nun ıssız arazilere hakim oluşunun gösterildiği tarihi olaylar, tüm açıklığıyla Kafkasyafobya ve Çerkesfobyanın Rusya'da devlet politikası seviyesine taşındığını gösteriyor. Tüm bunlar, kısa bir süre önce Soçi'de Dünya Çerkes toplumu temsilcileri ile yaptığı görüşmede Dmitri Kozak'ın yapmış olduğu açıklamalar çerçevesinde daha da şaşırtıcı. Görüşmede Kozak, törenin detaylarını açıklayamayacağını, ancak Çerkes kültürünün açılışta açıkça gösterileceğini söylemişti” dedi.

Devlet yetkililerinin bile verdikleri vaatleri yerine getirme durumunda olmadığını ifade eden Soht “ Tüm bunlar elbette üzüntü verici, çünkü ülkenin iç bütünlüğünü, onun geleceği ve ününden mahrum bırakarak bozuyor” dedi.

Hapay: Olimpiyatların açılışına göre Rusya'da sadece Ruslar yaşıyor

Eski Adıge Adıge Hase başkanı, Maykop Adıge Hase yönetim kurulu üyesi olan Arambi Hapay, Olimpiyatların açılışına göre değerlendirilecek olursa, Rusya Federasyonunda sadece Ruslar yaşıyor açıklamasında bulundu.

Hapay “ Olimpiyatlarda sadece Rus kültürü temsil edildi. Tüm gördüklerimiz önceden planlanmıştı. Rusya yönetimi, öncesinde de Çerkeslerin bu toprakların yerli halkı olduğu hakkında hiç bir şey söylemedi. Ama ben, hem yönetimin hem de Oyunları organize edenlerin bunu bildiğine eminim” dedi.

Olimpiyatların açılışında hem Çerkeslerin hem de diğer Kafkasya halklarının olmayışının hoşuna gitmediğini ifade eden Hapay “ Kafkasya böyle bir yaklaşımı hak etmiyor” dedi.

Kambiyev: yerli Kafkasyalılar hakkında bir konu milyonlarca vatandaşın ruhunu kaldırırdı

”˜Abaza'milli-kültür merkezi Başkanı Ruslan Kambiyev, Olimpiyat açılışlarının büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu düşünüyor.

Kambiyev “ Olimpiyatların açılış senaryosu gösterdi ki, Rusya bölgenin yerli halkı Abazin ve Adıgelere yer olmayan, Kafkasya'nın ilk sahiplerinin Yunanlılar olduğu düşüncesine sahip büyük(!) yeteneklerle dolu. Yerli Kafkasyalılar hakkında küçük bir konu gösterimi rejisörlere neye mal olurdu ki? Böyle bir şey milyonlarca vatandaşımızın ruhunu ayağa kaldırırdı” dedi.

Kambiyev “ Ancak rejisörler ve senaristler daha çok sustukça, bizim hafızamızda ve çocuklarımızın hafızasında, ülkesinin halkını sevmeyen, insanların hayal kırıklığı ve kızgınlığına neden olan başarısız milli politika hakikati daha sağlam şekilde yer edecektir” dedi.

Gusaruk: hükümet Adıgelere verdiği sözü ihlal etti

Krasnodar Kray eski vali yardımcısı Ruslan Gusaruk, eğer Soçi'den soyutlanarak bakılacak olursa açılışlar muhteşem bir sunumla gerçekleşti dedi. Gusaruk “ Ancak gerçeklerimizden yola çıkarak bakılacak olursa, Adıgelere verilmiş olan, hükümetin açılışlarda geniş şekilde temsil edileceksiniz vaadi ihlal edildi. Verilen söz yerine getirilmedi” dedi.

Hafıtse: Çerksler Olimpiyatların kültürel programlarında geniş şekilde temsil edildi

Dünya Çerkes Birliği Başkan Yardımcısı Muhammed Hafıtse, Olimpiyatların açılışının başarılı olduğunu ve Çerkeslerin kültürel programa katıldıklarını ifade etti.

Hafıtse “ Ben her şeyin normal olduğunu düşünüyorum. Olimpiyatların açılış senaryosu oldukça ilgi çekici.Çerkes bileşeni Olimpiyatların kültür programlarında bulunuyor. Olimpiyatların açılışında Çerkeslerin olmadığı gibi detayları sakin bir şekilde karşılamak lazım. Açılış senaryosu böyle idi. Orada Kazak bileşeni de yoktu” dedi.

Olimpiyatlara olumlu yaklaşımını altı ay önce açıkladığını ifade eden Hafıtse “ Eğer Rusya barış ve uzlaşı için bir şey yapıyorsa, tüm sivil örgütlerin ülkenin bu inisiyatifini desteklemesi gerekir” dedi.

Hafıtse, Kabardinka dans ekibinin 4 Şubatta Uluslar arası Olimpiyat Komitesi oturumunda katılımcılara yönelik sahne aldığını ifade etti. Hafıtse “ Kabardinka, Kabardey-Balkar'dan akademik bir dans ekibi. Onlar eski work kafe ve Ubıh dansını sergilediler. Soçi bölgesinde daha önceden Ubıhlar yaşıyordu” dedi.

7 Şubatta Adıge Evinin açıldığını da ifade eden Hafıtse “ Adıge Evinde sanatımız, Çerkes halkının gurur duyduğu her şey sergilenecek. Adıge Evi, Olimpiyatlar ve Paralimpik oyunları boyunca açık kalacak. Burası 600 metre kareden fazla bir alan üzerine kurulu- burada müze ve Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adıgey, Krasnodar Kray'dan sanat ekiplerinin sahne alacağı bir konser salonu bulunuyor” dedi.

Hafıtse'nin ifadesine göre, Adıge Evi, Krasnodar Kray yönetiminin geniş çaplı bölgesel projesi. Hafıtse “ Olimpiyat misafirleri aynı zamanda Karadeniz kıyısında üç noktada oluşturulan etnografik Çerkes köylerini de ziyaret edebilecek. Çerkes bileşeni her yerde var. Tüm dünya bugün bizden söz ediyor” dedi.