Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı dolayısıyla Kefken’de anma programı düzenlendi.
Anmaya Maraş, Kocaeli, Sivas, Samsun, Mersin, İstanbul, Ankara, Kafkas Kültür dernekleri, Adana Çerkez Kültür Derneği, Düzce Adige Kültür Derneği, Bursa Çerkez Kültür Derneği, Yalova Çerkez Kültür Derneği, Çarşamba Çerkez Kültür Dernekleri başkanları ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli, Sakarya, Bursa il eş başkanları ile milletvekili adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, yüz yıl süren Rus- Kafkas savaşlarında ve sürgünde yaşamını yitiren atalarını rahmetle andıklarını ifade etti.

Aslankaya, anmayı gerçekleştirdikleri mekanın atalarının mezarlarından sadece bir tanesi olduğunu belirterek “Toplumlar tarihi açıdan önemli günlerini anarak hatırlarlar. Soykırım ve sürgün gibi bir halkın yüreğinde derin yaralar açan trajedilerin anılması güçlü bir hatırlama ve hatırlatmadır” dedi.

Babalı sahilinde yapılan kortej yürüyüşünün ardından, denize karanfiller ve çelenk bırakıldı. Çerkeslerin kendi dillerinde yaptıkları konuşmaların ardından törende daha sonra Nart Ateşi denilen büyük anma ateşi yakıldı.