DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ta yaşanan olaylarla ilgili Başbakan ve İçişleri Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Gözaltına alınanların hepsinin serbest bırakılmasını isteyen Çerkezoğlu, “AKP’nin yargı üzerindeki baskıları nedeniyle göstere göstere işlenen bu suçlar cezasız kalırsa önce Anayasa Mahkemesi’ne sonra da AİHM’e başvuracağımızı şimdiden ilan ediyoruz.” dedi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde sabah saatlerinde avukatlarla polis arasında gerginlik yaşandı. 1 Mayıs olaylarında gözaltına alınan eylemcileri savunmak isteyen avukatların polisle yaşadığı arbede sonrası adliye önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. TOMA ve çevik kuvvet polisleri hazır bekletildi. Eylemcilerin ısrarı sonuç verdi ve açıklama adliyenin merdivenlerinde yapıldı. Avukatların açıklamasının ardından sivil toplum örgütü temsilcileri adliyenin bahçesine geçti. Burada pankartlar ve sloganlar eşliğinde eylem sürdü. Sendikalar adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “1 Mayıs 2015’te haksız ve hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdırlar. 1 Mayıs 2015 komitesini oluşturan kurumlar DİSK, KESK, TMMOB, TTB olarak 1 Mayıs 2015’te ve devamında yaşanan bu hukuksuzlukları protesto ettiğimizi bu ihlallerin ısrarlı takipçisi olacağımızı buradan duyuruyoruz. Başta Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere yurttaşların hakkını korumasını zorla engelleyerek suç işleyen İstanbul halkının en temel özgürlüklerini engelleyerek işkence çektiren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Mahkemelerin AKP’nin bastırma ve sindirme politikalarına teslim olmadan hukukun gerektirdiği biçimde davranması için sürecin takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha duyuruyoruz." dedi.

İktidarın yargıya baskı yaptığını söyleyen Çerkezoğlu, "AKP’nin yargı üzerindeki baskıları nedeniyle göstere göstere işlenen bu suçlar cezasız kalırsa önce Anayasa Mahkemesi’ne sonra da AİHM’e başvuracağımızı şimdiden ilan ediyoruz. Buradan bir kez daha söylüyoruz ki 1 Mayıs’ı özgürce kutlamak Taksim Meydanı’nda kutlamak tüm işçilerin emekçilerin gençlerin kadınların bu ülkenin gerçek sahiplerinin bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenlerin en temel hakkıdır. 1 Mayıs’ı yasaklamak Taksim’i yasaklamak suçtur. Bundan sonra da bu sürecin takipçisi olacağız. Bütün arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar bu süreci takip edeceğiz.” diye konuştu.