Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'ne (GAİB) bağlı Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG), Cezayir'de düzenlenen Djazagro 2015 Gıda Fuarı'na katıldı. Bulgura pek aşina olmayan Cezayir halkı, bu ürüne yoğun ilgi gösterdi.

Fuarla ilgili değerlendirmede bulunan MBTG Başkanı Surur Aydın, Kuzey Afrika’nın önde gelen pazarlarından biri olan Cezayir'de, özellikle gıda sektörünün ekonominin temel taşlarından biri olduğunu söyledi. Cezayir'in şu an Afrika’nın en büyük gıda ithalatçısı konumunda olduğuna dikkat çeken Aydın, fuar sürecinde bu ülkenin insanlarına ürünleri en iyi şekilde tanıttıklarını belirtti. Tanıtım faaliyetleri sırasında bulgur ve bulgurdan yapılan yemeklerin herkesin ilgi odağı olduğunu dile getiren Aydın, “Fuar süresince en çok dikkat çeken ürünümüz bulgur olmuştur. Bulgura pek aşina olmayan Cezayir halkı, bulgura inanılmaz ilgi göstermiş ve kuskusla yapılan kıyaslamada fikir belirtenlerin neredeyse tamamı bulgurun kuskustan daha lezzetli olduğunu ifade etmiştir.” dedi.

Cezayir'in bulgur için önemli pazarlardan biri olabileceğine dikkat çeken Aydın, şu bilgileri paylaştı: “Bu doğrultuda, satın alma karar organları ile görüşmeler yapılması büyük önem arz etmekte. Zira gıda sektörünün yüzde 95’i özel sektörün himayesi altındadır. Cezayir’in önde gelen süpermarket zincirleri ile yapılacak görüşmeler ürünlerimizin ihracatında ciddi bir artış sağlayacaktır. Cezayir’e hali hazırda ürün gruplarımızın tamamında artış gözlemlenirken, 2013 yılında 4,2 milyon dolar olan ihracatımız, 2014 yılında yüzde 88 artış göstererek 7,9 milyon dolar olmuştur. En çok ihracat ise bakliyatta gerçekleşmiştir. Bakliyat ihracatımız yüzde 183 artarak 3,7 milyon dolara ulaşmıştır. Cezayir pazarında daha aktif yer alarak ihracatımızdaki artışı sürdürmenin pek de zor olmayacağını söylemek yerinde olacaktır.”