Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Açık Cezaevinde, yönetim tarafından mesai saatleri dışında hastalanan mahkumlardan, 5 TL araç parası alındığını, 5 lirası olmadığı için hastalığını gizleyen mahkumların olduğunu söyledi. Mahkumların yemeklerinin lezzetsiz olduğunu ve her gün pilav verildiğini anlatan Milletvekili Çakırözer, “500 mahkum, önlem alınmayan dışarıdan içeriye uyuşturucu atılıyor diye küçük avluya tıkılıyor. Koğuşlar, havasız, bakımsız ve kirli. Telefon sayısı yetersiz. H Tipi Cezaevi'ndeki hasta hükümlüler ters kelepçe ile hastaneye götürülüyor.” dedi.

Milletvekili Çakırözer, Eskişehir Açık Cezaevinde yedikleri yemekten zehirlenen mahkumlar ile H Tipi Cezaevine ziyaret etti. Hükümlülerin yemek ve cezaevi koşullarına ilişkin sıkıntı ve şikayetlerini dinledi. Cezaevi yönetimiyle görüşerek toplu zehirlenme iddiaları hakkında bilgi aldı. Cezaevi koşullarını yerinde inceleyen Çakırözer, ziyaret sonrasında hükümlülerin kendisine aktardığı sıkıntı ve şikayetleri içeren rapor hazırladı. Çakırözer, hazırladığı raporu CHP Cezaevi Komisyonu ve Adalet Bakanlığı'na iletecek.

Çakırözer, ziyarete ilişkin gözlemlerini ve mahkumların kendisine anlattıklaklarını, şikayetlerini basınla paylaştı. Çakırözer, hükümlülerin Eskişehir Açık Cezaevi’nde yemeklerin lezzetsiz ve çok yağlı olduğu, her gün pilav verildiği, etli yemeklerde ise et olmadığından dert yandığını söyledi. Bu nedenle çoğu yemeğin yenmediği için döküldüğünü, buna karşılık mahkumlardan 5 lira iaşe bedeli kesildiğini kaydetti. Mahkumların, Açık Cezaevinde haftada iki gün tavuk çıktığını, 100 mahkumun zehirlendiği günde öğlen yemeğinde tavuk olduğunu anlattığını belirtti.

PARASIZLIKTAN DOKTORA GİDEMİYORLAR

Çakırözer, görüşme sırasında mahkumların sağlık hizmetlerine ilişkin yaşadıkları sıkıntı ve taleplerini de gündeme getirdiğini kaydetti. Mahkumların en fazla mesai saatleri dışında sağlık merkezlerine gitmek isteyen hastalardan cezaevi yönetiminin 'araç parası' adı altında 5 lira istenmesinden rahatsız olduğunu anlattığını vurguladı. Çakırözer, “Hükümlüler, hastaneye gitmek isteyenlerden yönetimin 5 TL araç parası istediğini anlattı. Yoksul olan ve bu parayı ödeyemeyeceği için tedaviye gitmekten vazgeçen, sıkıntısını bile dile getiremeyen mahkumlar varmış. Hükümlüler ‘bu paranın alınmaması lazım, bizlere yardımcı olun’ dediler.” diye konuştu.

500 KİŞİ KÜÇÜCÜK AVLUYA TIKILIYORUZ

Gündüzleri vakitlerini dış ve iç bahçe diye planlanan iki farklı mekanda geçiren hükümlüler, ağaçlar arasında olan ve daha geniş olan dış bahçenin 19.30'da kapatılmasından da şikayetçi. Çakırözer, “Eskiden gece 22.00'ye kadar dış bahçe açık olurdu. Bu yıl saat 19'dan sonra dış bahçeyi kapatıp, iç avlulara alıyorlarmış. Mahkumlar, sonra koğuşlar arasındaki küçücük avlulara tıkılıyormuş. Zaten kapasitenin üzerinde hükümlü var. 500'den fazla hükümlü çok kalabalık. Mahkumlar, çok bunaldıklarını belirtiyor.” şeklinde konuştu. Hükümlüler, Çakırözer’e dış bahçenin akşam erken kapatılmasının 'telefon sıkıntısı’ oluşturduğunu da iletti.

KOĞUŞLAR HAVASIZ VE KİRLİ


Çakırözer, hükümlülerin koğuşların çok havasız ve bazılarının da rutubetli olduğunu dile getirdiğini anlattı. Hükümlülerin daha iyi şartlarda koğuşlarda kalmak istediklerini anlattığını vurgulayarak, bu konuda Adalet Bakanlığı'nın buna bütçe ayırmasını talep ettiğini kaydetti.

'UYUŞTURUCU GİRİYOR' MAZERETİ


Çakırözer, hükümlülerin dış avlunun erken kapatılması konusundaki şikayetlerine cezaevi yönetimine iletti. Ancak cezaevi yöneticilerinin kendisine, ‘cezaevi duvarının dışından dış bahçeye uyuşturucu atılıyor, bunu önlemek için bu tedbiri almak zorunda kaldık’ savunmasını yaptığını anlatan Çakırözer, hükümlülerin ise bu konuda, ‘yönetim uyuşturucu konusunda rahatsızlık duyabilir, ama cezaevinin dış güvenliği sağlanamıyorsa bu bizim kabahatimiz değil, bunun suçunu bizim omuzlarımıza yükleyemezler' dediğini aktardı.

HASTA TUTUKLULAR, TERS KELEPÇE İLE HASTANEYE GÖTÜRÜLÜYOR

Açık cezaevinin ardından Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'ne de giden Çakırözer, avukatlar ve insan hakları savunucuları tarafından kendisine aktarılan bazı şikayetleri yönetime aktardı. Çakırözer, hasta tutukluların giderek ağırlaşan sağlık durumu, sağlık kurumlarına ters kelepçe ile götürülmeleri, tutuklu ve hükümlülerin ziyaretçileri ile görüşmelerine getirilen kısıtlamalar, ziyaretçilere giriş sırasında yapılan üst aramalarına ilişkin kendisine iletilen şikayetleri cezaevi yöneticilerine iletti.