CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait maden ocaklarında çalıştırılıp işten çıkartılan 2 bin 831 işçinin yasal olan tazminatlarının kalan kısımlarının ödenmemesi sonucu dört bin çocuğun bu bayram da boynu bükük kalarak buruk geçirdiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde maden işçileri ve aileleriyle bayramlaştı. İşçilerin yaşadıkları sıkıntıları dinleyen Özel 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden kazası sonrasında hükümet kanadından verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktardı. Özel bu durumun madenci ve ailelerini zor duruma soktuğunu ifade edip şunları söyledi: "Geçen sene yaşanan maden kazasından sonra 301 canımızı kaybettik. Daha sonra onların geride bıraktıkları, kazadan yaralı çıkan çalışanlarımıza onca söz verildi. Kimsenin bu konuda mağdur edilmeyip, sahip çıkılacağı ifade edilmişti. Hükumetimiz bunu bu şekilde kamuoyuna söylemişti. Ama gelinen noktada görüyoruz ki, vicdan denilen durum ortada ne yazık ki yok. Elbette devletimiz güçlü, ancak, Soma Kömürleri A.Ş bir telefon mesajı ile 2 bin 831 maden işçisini kapının önüne koyarak işsiz bıraktı. Sonra da bu işçilerimizin anaların ak sütü gibi helal olan bu tazminatlarının üstüne Soma Kömürleri A.Ş. yattı. Bu işçilerin hakkı olan tazminatlarının teminatını devlette sessizliğini koruyarak olumlu bir adım atmadı. Ne zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Manisa'ya geleceğine yönelik genel seçimlere 10 gün kala, madencileri kandırmak için tazminatlarının ödenmesine karar verilerek, bu ödenecek tazminatlar ise işçilerin kimisine onda biri, kimisine de dörtte biri olarak çok küçük miktarları yatırılarak bir sus payı verildi. Sonrada aylık taksitler halinde ödeneceği söylendi. Ama seçim geçti, şimdi TMSF 'biz bir kere ödedik' şeklinde ifade ediyor. Firma ise işçilerle resmen dalga geçiyor. Gördüğümüz şu anki tabloda ise işten çıkarılan 2 bin 381 işçimizin şu Ramazan Bayramında yokluk içinde çocuğunu bir elbise alamama, yahut bir çocuğunun cebine bir bayram harçlığını vereme durumunu yaşamakta. İstese koskoca devlet bir dakikada bu sorun çözer ve ortadan kalkar. Bu hangi vicdana, hangi insafa sığar, dört bin çocuğu bayramda boynu bükük kaldı. Bu nasıl Müslümanlıktır ben bile anlamış değilim."

'HAKKIMIZ OLAN TAZMİNATLARI BAYRAM GÜNÜ ÖDESELERDİ'

İşten çıkarılan maden işçileri de yaşadıkları sıkıntıları CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'e aktarıp yardım istedi. İşçilerden Sami Yavuz, "Benim için bu bayram unutulmaz bir durum oldu. İşsiz güçsüz, evine ekmek götüremeyen bir kişi olarak, bu Ramazan Bayramında çocuklarıma bir yeni elbise alamayıp, bayramda al oğlum, yada al şunu kızım bayramda harçlık yaparsın, harcarsın diye bir para verememenin ne kadar bir zor durum olduğunu kimse yaşamadan bilemez. Bizi işe almıyorlar anladık, ama en azından hakkımız olan tazminatlarımızı bayram günü verip ödeselerdi. Benim gibi kaç arkadaşım var, bu durumdan mağduriyet yaşıyor." dedi.

'SADAKA VERİR GİBİ PARA VERİYORLAR'

Bir başka maden işçisi Hidayet Merdim ise bu bayram günü bile zulüm çektirildiğini, söyleyecek bir şey bulamadığını aktarıp, "Sadaka verir gibi para veriyorlar. Bunu da zaten canları, gönülleri istediği zaman dağıtıyorlar. Faciada hayatını kaybeden 301 arkadaşımızı mezara koydular. Bizlerinde şu durumda gerçekten onlardan bir farklı yanımız yok. Evimize ekmek götürmek için işe girmek istiyoruz, almıyorlar. Hakkımız olan tazminatımızı vermeye gelince de ödeyen yok." şeklinde konuştu.