CHP İstanbul Milletvekili ve eski Üsküdar Müftüsü İhsan Özkes, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın israf ile ilgili sözlerinin, AK Parti’nin israfını tescillediğini söyledi. İsrafın İslam dinine göre haram olduğunu belirten Özkes, “Kur’an-ı Kerim'de Cenabı Allah Firavun'un bir özelliğini buyururken ‘o müsrifti yani israf edendi’ buyuruyor. Firavun için söylüyor bunu. Dolayısıyla insanlık tarihinin sorunudur israf etmek.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ve CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Kartal’da mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Eski Üsküdar Müftülüğü görevinde de bulunan İhsan Özkes, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ‘israf’ çıkışını değerlendirdi. İsraf konusu AK Parti’nin 13 yıllık iktidarı döneminde en öne geçen konulardan birisi olduğunu belirten İhsan Özkes, “Arınç'ın da dediği üzere israf konusunda karnesi oldukça kırık oldu. İsraf konusunda Arınç'ın daha önceden de bir çıkışı olmuştu. Biliyorsunuz bu Ak Sarayla ilgili bütçe görüşmelerinde ben de o bütçe görüşmelerindeydim. Ak Sarayla ilgili bir soru üzerine Sayın Arınç, orada israf olduğunu kabullenmişti. Tabi israf sıradan bir olay değil. Hem toplumları fakirleştirme olayıdır, çünkü neticede insanların vermiş olduğu vergilerin çarçur edilmesinin adıdır israf. Onun için eğer ülkemizde bu kadar yoksul varsa, açlık sınırında bu kadar insanımız varsa, insanlarımız geçim sıkıntısı çekiyorsa, insanlar haciz nedeniyle gerçekten bir nevi dramlar yaşıyorsa, iktisadi çöküntüler mevcutsa insanlarda bunun altında yatan en önemli nedenlerden bir tanesi de israftır.

İsrafın İslam dinine göre haram olduğunu belirten Özkes, “Kur’an-ı Kerim'de Cenabı Allah Firavun'un bir özelliğini buyururken ‘o müsrifti yani israf edendi’ buyuruyor. Firavun için söylüyor bunu. Dolayısıyla insanlık tarihinin sorunudur israf etmek. Onun için Allah, ‘yiyin, için ama israf etmeyin’ diyor. Bu AKP iktidarında insanların vermiş olduğu vergilerin yerli yerinde harcanmayıp gereksiz şekilde harcamalar yapıldığının, milletin malının adeta talan edildiğinin, çarçur edildiğinin, tabiri caizse tepedeki ikinci adam diyebileceğimiz Sayın Arınç tarafından bunun itiraf edilmesi ortaya konulması hem de defaatle bu konulara temas edilmesi artık AKP iktidarının israf ettiğini tescillemiştir, belgelemiştir. Yani bugün insanların geçim sıkıntısı çekerek ayakta durmakta zorlandıkları bir sürede bunun nedenlerinden bir tanesinin de israf olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bundan bu ülkenin kurtulması lazım. Gerçekten de eşitlikçi ve paylaşımcı bir şekilde hakkaniyet üzere hakça bir düzen içerisinde herkesin bu ülkenin gelirlerinden kaynaklarından yararlanması için çaba gösterilmeli diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

HAMZAÇEBİ: ARINÇ'IN İTİRAFI, BÜYÜK BİR İSRAFI KANITLADI

Arınç’ın itirafının hükümette büyük bir israf olduğunun kanıtı olduğunu vurgulayan Akif Hamzaçebi de, “Sayın Arınç çok doğru bir değerlendirme yaptı. Bir itiraf oldu. Evet hükümette büyük bir israf vardır. Saray bunun en son örneğidir. Kamuya alınan araçlar bunun en son örneğidir. Sadece 2015 bütçesinde 8 bin otomobil alımı vardır. Bir yandan ‘kemer sıkalım’ diyorsunuz, milletten vergiler alıyorsunuz. İşte CHP emekliye maaş zammı dediği zaman ‘bütçe buna izin vermiyor’ diyorlar. Öbür taraftan dünya kadar israf kaleminiz var. Sarayın maliyeti daha ortaya çıkmış değildir. 1 buçuk milyar lira diye açıklandı ama daha henüz açıklanmayan rakamlar var. Kamuya alınan arabalar, ihaleler, fazlalık rakamları. Kamu sağlık hizmetlerindeki artışa bakmak lazım. Güya vatandaşın sağlık harcaması gibi gözüküyor ama vatandaş yaptırmadığı tedavinin bedelini yandaş bir takım hastanelere veriyor. Burada bir takım israf ve lüks vardır.” şeklinde konuştu.

Bülent Arınç’ın zaman zaman inandığı doğruları söyleyen bir siyasetçi olduğunu kaydeden Hamzaçebi, Başbakan Yardımcılığı görevindeki bir insanın bunu söylenmesinin hafife alınamayacağını vurguladı.