Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, ülkenin en önemli sorununun uyuşturucu illeti olduğunu söyledi.

Milletvekili Yıldıray Sapan, 7 Haziran seçimleri çalışması kapsamında CHP Manavgat İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti. Parti binasında CHP İlçe Başkanı Ahmet Öztürk ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Sapan, ülkenin en önemli sorununun uyuşturucu madde kullanımına bağlı hayatların sönmesi ve geleceğin teminatı gençlerin hayatının baharında yok olmaları olduğunu söyledi. Dünyada uyuşturucu ile en etkin mücadele eden tek milletvekili olduğunu belirten Sapan, uyuşturucu baronlarının bir ülkede yayım alanlarını yaygın hale getirmek için ilk önce siyasi kanallara nüzul ederek işlerini kolay hale getirdiklerine işaret etti.

Türkiye'de en fazla uyuşturucu satımında birinci sıradaki ilin İstanbul, ikinci sırada Antalya olduğunun altını çizen Sapan, yine uyuşturucu madde kullanımı sebebiyle en fazla ölümlerin de İstanbul ve Antalya olduğunu ifade etti. Ülke nüfusunun yüzde 2,7'sinin uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu vurgulayan Sapan, "Sözde barış süreci öncesi ülkemizde 2013 yılında verdiğimiz toplam şehit sayısı 187. Ülkemizde 2013 yılında uyuşturucudan ölen insan sayısı ise 232. Birileri ülkemizin en önemli sorunu olarak ekonomik darboğaz, işsizlik ve terör olarak görebilir. Elbette bunlar hepsi en önemli sorun. Bana göre bunların yanında en önemli sorun uyuşturucu kullanımına bağlı genç yaşta hayatları son bulması. Bir uyuşturucu bağımlısının ortalama yaşama süresi 12 yıl. Ülkemizde bir yıl içinde geleceğimizi şekillendirecek 232 gençliğimiz ölüyorsa oturup iyi düşünmemiz lazım." diye konuştu.

Ülkede uyuşturucu ile etkin mücadelede etkin bir şekilde yapılabilmesi için muhalefet milletvekili olarak Meclis'te mücadele verdiklerini vurgulayan Sapan, uyuşturucu madde satımına karşı en etkili mücadelenin ilk önceliğinin siyasi ayağını yok etmek olduğunu, geçmiş yıllarda uyuşturucu satımıyla anılan bakanların, milletvekillerin olduğunun hatırdan hiç çıkarılmaması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin gençmiş yıllarda olduğu gibi uyuşturucu madde geçişinde transit ülke olmaktan çıktığına işaret eden Sapan, ülkenin resmen pazar haline geldiğini, uyuşturucu baronlarının hedefinin de dünyada aktif ve çok gördükleri ülke gençliğini bu illete bulaştırarak pasifize ve yok etmek olduğunu söyledi.

'EN FAZLA UYUŞTURUCU İSTANBUL VE ANTALYA'DA KULLANILIYOR'

Ülkede lise seviyesinde eğitim ve öğretim gören ülke gençliğinin yüzde 15'lik uyuşturucu maddeye bulaşmasının korkutucu olduğunu belirten Sapan, cinayetlerin yüzde 70'inin de bu illete bağlı gerçekleştiğini dile getirdi.

Bağımlı madde kullanımı sonrası tedavi edilmede rehabilite merkezleri sayısının az ve yetersiz olmasının üzüntü verici olduğunu belirten Sapan, "Madde bağımlısı bir gencimiz torpilli rehabilite merkezine yatırılıyor. Fakat tedavisi yapılırken torbacı denilen madde satıcıları hastanenin bahçesinde cirit atıyor. Doktor, hasta gencimizin kanını temizliyor, torbacılar yeniden kirletiyor. Bu kısır döngü devam edip gidiyor. Yatak sayısı çok az. Toplam 544 yatak var. Bu sayı çok yetersiz. Uyuşturucu ile mücadelede tedavi merkezleri sayısı artırılmalı. Yoksa bu kısır döngü devam eder durur." ifadesini kullandı.

Ülkede 8 yaşında bir kız çocuğunun madde bağımlısı olduğunu öğrenen bir parlamenter olarak mücadelenin aile ve okulda başlaması gerektiğini dile getiren Sapan, bu illete bir defa bulaşanın kolay kolay kurtulamadığını, Antalya'da madde bağımlığı çocuğundan dayan yiyen çok sayıda baba ile yüz yüze görüştüğünü anlattı. Sapan, 7 Haziran seçimlerinde partisi listeye koyarsa ve sandıktan yeniden yetki alması halinde 25. dönem TBMM'de bu konu hakkında sonuna kadar dik duruş sergilemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.