CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Biz önceliğimizin AK Parti’nin iktidarda olmadığı bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Diğer iki siyasi parti ile çok rahatlıkla restorasyon yaratacak bir hükümet kurabiliriz.” dedi.

CHP Genel Merkezi'ndeki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu gazetecilerin sorularını cevapladı.

Sezgin Tanrıkulu, ‘Mevcut siyasi tabloda CHP’nin nasıl bir yol haritası olacak, bundan sonra?’ sorusu üzerine biraz sonra MYK toplantısında seçim sonuçlarını ayrıntılı değerlendireceklerini ifade ederek şu cevabı verdi: “Ancak seçmen bütün siyasi partilere şu mesajı verdi: Adalet ve Kalkınma Partisi’ni seçmen iktidarda görmek istemiyor. Büyük bir çoğunlukla üç siyasi partiye oy verdiler. Biz önceliğimizin AK Parti’nin iktidarda olmadığı bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Diğer iki siyasi parti ile çok rahatlıkla restorasyon yaratacak bir hükümet kurabiliriz. Bunlar benim kişisel düşüncelerim.”

Kimsenin endişe etmesine gerek olmadığını belirten Tanrıkulu, “Türkiye hükümetsiz kalmaz, Türkiye’de hükümet kurulur. Bir uzlaşı mesajı vermiştir seçmenlerimiz bütün partilerle biz bunun gereğini yapacağız. Ayrıca bu aşamada da CHP’nin gücü bir kere daha ortaya çıktı. Her siyasi ile görüşebilecek, ittifak yapabilecek bir yapıda olduğumuzu da seçmeler gördüler.” dedi,

YURTTAŞIMIZIN ÇOĞUNLUĞU AK PARTİ’Yİ İKTİDARDA GÖRMEK İSTEMİYOR

‘AK Parti dahil mi? Davutoğlu’na bu görev verildiğinde teamül gereği ilk CHP’nin kapısını çalacak. Bu durumda ne olacak?’ sorusuna karşılık Tanrıkulu, şunları söyledi:
“Şunu ifade edeyim. Bu seçimin ortaya çıkardığı mesaj şudur: 13 yıldan sonra yurttaşlarımızın önemli bir çoğunluğu AK Parti’yi iktidarda görmek istemiyoruz. Her ne kadar çoğunluğu almış olmuşlarsa da AK Parti’nin iktidarda olmadığı bir seçenek bizim önceliğimizdir. Bunun için çalışacağız. Bunun için temaslarımızı yürüteceğiz. Bundan sonrasını da buna göre planlayacağız. AK Parti’nin liderine Sayın Davutoğlu’na anayasa uyarınca görev verilecek olabilir ama diğer seçenek daha güçlü bir alternatif olarak ortada duruyor.”

SİYASETTE HER ŞEY OLUR, HİÇBİR ZAMAN KAPILAR KAPANMAZ

'CHP-MHP- HDP koalisyonundan umutlu musunuz? Olur mu sizce?' sorusuna ise “Siyasette her şey olur. Hiçbir zamanda kapılar kapanmaz. Bizim anlayışımız o dur. Biz olmayacaklar üzerinden değil, olabilecekler üzerinden siyaseti önümüzde hedef olarak koyduk.” dedi. Negatif bir tutum içerisinde olmadıklarını belirten Tanrıkulu, “Herkese pozitif yaklaşıyoruz. Dolayısıyla önceliğimiz olmazlar üzerinden değil, olabilecekler üzerinden siyaset yapmaktır. Türkiye’nin acilen yeni bir demokrasi projesine ve inşasına ihtiyaç vardır. Son iki yılda üçm yılda yargı tamamen çökmüştür. Cumhurbaşkanı tarafsızlığını yitirmiştir, anayasal sınırlar dışına çıkmıştır. Bütün bunları öncelik alan refahı topluma yayacak bir ortak programla hükümeti kurabiliriz. Olmayacak diye bir şey yok siyasette.” düşüncesini paylaştı.

'Bu bağlamda resmi bir görüşme gerçekleşti mi?' sorusuna Tanrıkulu, “Bu konularda bilgim yok. Biraz sonra MYK toplanacak hepsini değerlendireceğiz.” dedi.

Sezgin Tanrıkulu, 'erken seçim ihtimaliyle' ilgili soruya “Erken seçimi bu aşamada konuşmak doğru değil. Daha yeni seçimden çıktık. Kesin sonuçlar bile henüz açıklanmadı. Milletvekilleri yemin bile etmediler. Birçok seçenek var. O nedenle erken seçim seçeneğini şimdi dillendirmek doğru değil.” cevabını verdi.

'Meclis Başkanlığı için CHP’nin adayıyla ilgili değerlendirmenin olup olmadığı' sorusuna karşılık Tanrıkulu, “MYK Toplantımız var. Daha süreçte başlamadı onunla ilgili olarak. 20’sinden sonra başlayacak. Tümünü değerlendireceğiz. Uzlaşmayla mutabakatla sonuç almaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.