CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, çözüm sürecine ilişkin açıklanan 10 maddeyle ilgili olarak vatandaş üzerinde, AK Parti ile PKK arasında çekişme varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Koç, "Her seçim öncesinde bu filmi izliyoruz. Bu reklam ve uyutma dönemi seçime kadar sürüyor. Seçimden sonra demokrasi, barış maskesi çıkartılıyor, ondan sonra karşılıklı sopa gösterme süreci başlıyor." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantı devam ederken basına açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Koç, çözüm sürecine yönelik açıklanan 10 maddelik metinle ilgili değerlendirmede bulundu. Herkesi kandırmaya devam etiklerini belirten Koç Daha açıklanan metnin mürekkebi kurumadan siyaset arenasının birbirine girdiğini söyledi. Koç, "AKP-HDP ile arasından kapının önünde kavga var gibi gözüküyor ama kapının arkasında seçim işbirliği de dahil gelecekle ilgili her türlü ittifak şu anda kurulmuş. İç Güvenlik Yasası; siz ne kadar ‘bu toplumsal barışı etkiler’ de deseniz, inadım inat dün geceye kadar direndiler, şimdi İmralı’dan ve HDP’ den gelen talepler doğrultusunda bazı düzenlemeler yapabileceklerini ifade ediyorlar. Partnerleriyle iş tutuyorlar." diye konuştu.

“Ecdadının türbesini apar topar kamyona yükleyip kaçanlardan ne beklenir ki” diyen Koç, "Aslında karşılıklı sözde suçlamalar, oynanan oyunu bir kez daha makyajlamaya dönük uğraşlar... Çıplak gerçeği çekinmeden anlatmamız gerekiyor; meşru zemin dışında AKP’nin devlet kurumlarını PKK’yı muhatap almaya zorlaması Oslo görüşmeleriyle başladı. ‘Öcalan’la görüşen şerefsizdir, alçaktır, namussuzdur’ haykırmaları hala aklımda. Daha sonra bütün bir milleti Öcalan’ın ağzına bakar hale nasıl getirdiklerini de hep beraber değerlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Vatandaş üzerinde, AK Parti ile PKK arasında çekişme varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Koç, şunları kaydetti: "Yaptıkları aslında tam bir kayıkçı kavgası. ‘Seçmen bizi sahnede birbirimize laf sokuştururken görsün ama biz kendi amaçlarımıza göre bu süreci kullanalım…’ Tam bir cambaza bak oyunu oynanıyor. Nedir, her iki tarafın kafasında varmak istediği hedefler? Hiç kimse kendisini kandırmasın, bir tarafın hedefinde sınırsız, sorunsuz, her türlü yasama-yürütme- yargı gücünü tek elden kontrolüne alacak bir otoriter başkanlık sistemine geçiş hülyası var. İktidardan gitmemek üzere planlanmış tek adam vesayet düzeni var. Beyefendi için çözüm süreci değil, seçim süreci önemli, kafasında bu var.Diğer tarafın hedefinde ne var? Gerçekten eşitlikçi, özgürlükçü, demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla yerleştiği, birlikte yaşama iradesinin tescillendiği bir düzen yok. Diğer tarafından kafasında, PKK’nın elindeki silahla geniş bir coğrafyada, kendi statüsünü ve idealini gerçekleştirebileceği bir süreci siyaseten olgunlaştırmak var. Okunan tablo bu. Her seçim öncesinde bu filmi izliyoruz. Bu ve buna benzer havuç dağıtma törenlerini izliyoruz. Bu reklam ve uyutma dönemi seçime kadar sürüyor. Seçimden sonra demokrasi, barış maskesi çıkartılıyor, ondan sonra karşılıklı sopa gösterme süreci başlıyor ve bu işten en çok acıyı da Kürt yurttaşlarımız çekiyor."

BAŞBAKAN’A UYARIDA BULUNDU

CHP Sözcüsü Koç CHP’ye yönelik olarak MİT içinden kaynaklanan tezgahların olduğunu belirterek şunları kaydetti: "MİT’le ilgili muhalefet partilerine dönük, özellikle Cumhuriyet Halk Partisine dönük bir takım senaryo uydurma gayretlerinin tanığı olduk geçen haftalarda ve bunun nasıl tezgahlandığını, nasıl kurgulandığını, hangi dairelerden kimlerin görevlendirildiğini ve hangi süzgeçlerden geçerek hukuk tanımaz bir bakanın onayıyla en yukarıya iletildiğini ifade ettik. Bu gayretlerin çerçevesinde Sayın Başbakana da dikkat çekici bir uyarıda bulunmuştuk. Ben bu uyarımı tekrar etmek istiyorum. Sayın Başbakan iç ve dış güvenliğimizin ulusal çıkarlarımız doğrultusunda korunması ve bu alanda gözetilmesi gereken en hassas dönemden geçiyoruz ve bu sorumluluğu taşıyan adının önünde milli eki bulunan en önemli kuruluşumuz doğrudan size bağlı. Kendi asli görevini bırakıp bir takım senaryo uydurma gayretlerinin içine çekilen bir kuruluştan bahsediyoruz. Sayın Başbakan haberim yok diyemezsiniz. Sizin sorumluluk alanınızda lütfen bu konuda duyarlılığınızı gösterin ve bu tertiplerin, bu gayretlerin, bu hukuksuz süreçlerin önüne geçin. Bu uyarımızı bir kere daha ifade etmek istiyorum."

"SEÇİM İTTİFAKI İÇİNDELER"

Bunların daha önce de yaşandığını belirten Koç, "Aynı oyunu birkaç kez oynayan bu siyaset takımı açıktan karşılıklı faydalanmaya dayalı bir seçim ittifakı içindeler. Bu tescillenmiştir." dedi. Koç şöyle devam etti: "Milletin asla kabul etmeyeceği hiçbir angajmana girilmemesi gerektiğini ifade ettik. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde birlikte yaşama iradesini tartışmaya açacak açık, gizli her siyasi projenin sonuçsuz kalacağının bilinmesi gerektiğini söyledi. Biz barışa, kardeşliğe, eşit yurttaşlığa, hakka hukuka karşı değiliz. Tam demokrasiye, kişisel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmasına, tek adam ve başkanlık heveslerine karşı güçlendirilmiş parlamenter sisteme, tüm yurttaşların kendi inançlarını etnik kimlikleriyle, eşit hukuku paylaşan, eşit yurttaş olma hakkına ‘evet’ diyoruz. Tüm darbe yasalarının yürürlükten kaldırılmasına ‘evet’ diyoruz. Yerel yönetimlerin yerinden yönetme yetkilerinin geliştirilmesine ‘evet’ diyoruz. Seçim barajı da dahil bu konuda adım atabildiler mi? Birisi barajı istismar edecek barajı, öteki daha çok temsil peşinde. İki tarafın yüzde 10’a yaklaşımı bu. Asla samimi değiller. Başkanlık sistemi ve sonrasında gelişecek tüm felaket senaryolarına ise tüm gücümüzle, tüm demokratik direnişimizle ve tüm siyasi mücadelemizle ‘hayır’ diyoruz. Onun için önümüzdeki seçimler önemli, bu işbirliğine gidenlerin maskesi düşmek zorunda. Maskeli seçim işbirliklerini okuyun ve bu sefer aynı hataya düşmeyin. CHP’nin vereceği siyasi mücadele 7 Haziran’da Türkiye için de son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

CHP’NİN 11 İLDE ADAY BULAMADIĞI İDDİLARINA CEVAP VERDİ

Koç, bazı gazetelerde yer alan CHP’nin 11 ilde aday bulamadığı yönündeki iddiaları yalanladı. Aday başvurularının olduğu belgeyi basın mensuplarına gösteren Koç, "Nereden uyduruyorsunuz bunları? Bu haberler üzerine Aksaray’dan, Hakkari, Çankırı’dan gelen bilgiler var. Ayıptır, günahtır, hala bıkmadınız mı kendi kafanıza göre senaryo üretip CHP’yle uğraşmaktan. Bunlar seçim öncesinde CHP’yi daha malul göstermek amaçlı tezgahlar, sevsinler sizi." dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Koç, İç Güvenlik Yasa tasarısındaki ilk 16 maddesinin değiştirilebileceği iddiaları konusunda ise "Bir danışıklı dövüş sergileniyorsa bilelim. İç Güvenlik Paketinde karşı çıktığımız konular ifade edildi. Bütün bunları demokrasi açısından tashih edilmesi gereken unsurlar olarak görmeyip HDP’nin yani ortaklarının, taleplerinin iktidar partisinde yarattığı etkiyi herhalde önümüzdeki saatlerde arkadaşlarımız değerlendirecektir. Yani, ‘AKP’yi biz parmağımızın ucunda oynatırız’ diyorlar. Öteki de ‘ben bu süreci cambaza bak politikasıyla götürürüm, seçimde bir çoğunluk elde edersem başkanlık sistemine geçerim’ diyor. İkisinin de oyununu bozmak zorunda Türk milleti." diye konuşu.