Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Başkanı Dr. Canan Arıtman, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dini nikah ile ilgili kararını değerlendirerek, ”Erkek 3 kez ‘boş ol’ dediğinde kadın her türlü maddi ve manevi yasal haklarından mahrum bir şekilde kapı önüne konacaktır. Biz Cumhuriyet kadınları olarak bunlara izin vermeyeceğiz. Mücadele edeceğiz. Biz de Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak Anayasa Mahkemesi’ne boş ol, boş ol, boş ol diyoruz.” dedi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği, Anayasa Mahkemesi’nin dini nikah kıyma için getirilen resmi nikah şartını kaldırmasına tepki için Mahkeme önünde toplandı. Dernek üyeleri adına basın açıklaması yapan Arıtman, Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyılmasını suç ve ceza olmaktan çıkartan düzenlemesini kınamak için toplandıklarını söyledi. Arıtman, “AYM’nin bu düzenlemesi vahimdir, vahim ötesidir. Zamanlaması da son derece enteresandır. Hemen seçim öncesi gözden kaçacak, insanlar örgütlenemeyecek bir zamanda bunu geçiriverdiler. Halbuki Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde ne kadar önemli hatta hayati önceliği olan davalar varken çekip çıkardılar. Bunda bir düzenleme yaptılar.” ifadelerini kullandı.

Mahkemenin düzenlemenin gerekçesinde ‘nikahsız birliktelik suç olmadığına göre, dini nikahlı birliktelik suç olamaz’ dediğini kaydeden Arıtman, şunları söyledi :”Elmalarla armutları topladı. Birinde nikah akti yok, sözde eşitlemeye çalıştığı birliktelikte ise bir nikah akti vardır. Onun için eşitlenemez.”

CKD OLARAK ANAYASA MAHKEMESİ'NE 'BOŞ OL BOŞ OL BOŞ OL‘ DİYORUZ

Kararın açabileceği sorunları değerlendiren Arıtman, şunları kaydetti: “Kadın ve çocukların ağır mağduriyetlerine yol açacaktır. Eşitsizliği, cinsiyet ayrımcılığını büsbütün artıracaktır. Kadın ve çocukların ağır insan hakkı ihlallerine uğramalarına yol açacaktır. Kadın ve çocukların ağır insan hakkı ihlallerine uğramalarına yol açacaktır. Çocuk gelinleri artıracaktır. Çok çeşitliliğe neden olacaktır. Türkiye’de aile yapısını bozacaktır. Kadınları karın tokluğuna köleleştirecektir. Erkek 3 kez ‘boş ol dediğinde kadın her türlü maddi ve manevi yasal haklarından mahrum bir şekilde kapı önüne konacaktır. Biz Cumhuriyet kadınları olarak bunlara izin vermeyeceğiz. Mücadele edeceğiz. Biz de CKD olarak Anayasa Mahkemesi’ne ‘boş ol boş ol boş ol’ diyoruz’ dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin AİHM içtihatlarını görmezden geldiğini savunan Arıtman, Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak Anayasa Mahkemesi’nin kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi. Arıtman, "Milyonlarca imzalı dilekçe ile götüreceğiz. Anayasa Mahkemesi üyelerini de istifaya davet diyoruz.” diye konuştu.

SİYAH ÇELENK BIRAKILDI

Basın açıklamasının ardından dernek üyeleri karara tepki için Anayasa Mahkemesi’nin önüne siyah çelenk bıraktı.