Üngüt Mahallesi'nde 8 bin 155 metrekarelik alana, 2013'te temeli atılan 24 derslikli Abdullah Çinkay Anadolu Lisesinde açılış töreni düzenlendi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, okul bahçesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sadece devletin yaptıkları değil, son 12 yıl içerisinde Kahramanmaraş'ta hayırsever iş adamlarının 701 derslik, 40 okul ve 103 milyon lira da eğitim alanında hayır yaptıklarını söyledi.

Kahramanmaraşlı hayır sahiplerine eğitime desteklerinden dolayı teşekkür eden Ünal, eğitimin bir alt yapı birde içerik boyutunun bulunduğunu, öğretmenlerinin kendilerinden tebeşir, yakıt parası istediği, hatta evlerden odun götürdükleri günleri yaşadıklarını belirtti.

Eski zor dönemlerden artık akıllı tahtaların olduğu, çocukların önünde tablet bilgisayarların bulunduğu ve okula başlanılan gün kitaplarının sıralarının üzerinde hazır olduğu bir döneme gelindiğini dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

"Biz, okul başladığında çocuğuna kitap ve kıyafet alamadığı için gazetelerde intihar haberleri okurduk. Hamdolsun o günler geride kaldı. Artık çocuklarımızın kitapları sıralarının üstünde, eğer ailesinin imkanı yoksa da şartlı nakil transferi ve hayırseverlerimizin de destekleriyle çocuklarımız yapısal anlamda hiçbir ihtiyaç duymuyorlar. Fakat bu bütün yapısal bir değişimin bir ruhu olmalıdır. Çocuklarımız eğitim gördükleri bu okullarda aynı zamanda terbiye olmalılar. Eğitimle terbiye arasında bizim medeniyetimiz açısından çok önemli bir fark vardır."

Eğitim, öğretim ve terbiyenin kavramsal içerik olarak aynı anlama gelen şeyler olmadığına dikkati çeken Ünal, terbiyenin insan için kullanıldığını, terbiyenin bizim medeniyetimize ait bir kavram olduğunu belirterek, köpeğin eğitilebilir olduğunu fakat insanın terbiye olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Vali Mustafa Hakan Güvençer ise okulda milletin sesinin bulunduğunu, milletin sesinden ilham alan da bir devletin sesi olduğunu kaydetti.

Eğitim yardımından dolayı iş adamı Abdullah Çinkay ve ailesine teşekkür eden Vali Güvençer, şunları kaydetti:

"Ben biliyorum ki bugün, burada, bir hayır kurumu, hayır iradesi olarak tezahür eden bu milletin sesi, aynı zamanda yaşanılan bütün zorluklara rağmen; ferasetini, basiretini, irfanını, sabrını, metanetini, cehdini, sadakatini, imanını, ümidini kaybetmeyen milletin sesidir. Bu hayrı ortaya koyan yüreği besleyen irfan aynı kaynaktan geliyor. Bu manada ben şahsım, vilayetim ve tüm milletin adına Abdullah Çinkay ve değerli ailesine şükranlarımı sunarken; aynı zamanda, aynı sesin ifadesi olarak eğitim mücadelemizde bugüne kadar bize çok ciddi destek veren hayırseverlerimizi huzurlarınızda yad etmeyi, şükranlarımı bir borç biliyorum."

- Çocukluk hayalini gerçekleştirdi

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve iş adamı Abdullah Çinkay ise okulların genç nesiller için ne demek olduğunu bilenlerden biri olduğunu söyledi.

Kendi dönemlerinde zor şartlarda eğitim gördüklerini aktaran Çinkay, "Benim ilkokul dönemimde köyümüzde okul yoktu. Başka bir köydeki okula yürüyerek gitmek zorunda kalmıştım. Okul yolu üzerinde bir dere vardı. Karşıya geçebileceğimiz bir köprü de yoktu. Her gün bu dereye geçerek okula ulaşmamız gerekiyordu" dedi.

Çocukluk hayali de olsa o günlerde ileride imkanı olması halinde okul yaptırmayı düşündüğünü dile getiren Çinkay, "Allah da nasip etti bu eser meydana geldi. İnşallah imkanlarımız el verirse yeni okullar yapmaya devam edeceğim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Güvençer, okulu yaptıran iş adamı Abdullah ve eşi Ülkü Çinkay'a plaket verdi.

Daha sonra açılışı yapılan okulda protokol üyeleri, sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti.