Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 700 bin kitabı dijital ortama aktarmak için çalışmalara başladı. Türkiye'nin en büyük kütüphanesine sahip olma yolunda hızla ilerleyen ÇOMÜ, elindeki kitapları dijital ortama aktarmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Deneme maksatlı olarak bugüne kadar 100’ün üzerinde kitap, dijital hale getirerek internetten hizmete sunuldu.

Çalışmalar hakkında bilgi veren ÇOMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı İsmail İşleyen, kitaba ulaşmada daha kolay bir yol ortaya çıkacağını söyledi. Koleksiyondaki kitapların da daha az eskiyeceğini belirten İşleyen, en az üç tane otomatik kitap dijitalleştirme robotuyla günde onlarca kitabı dijitalleştirerek kampanyayı başlatacaklarını, zamanla robot sayısını arttıracaklarını açıkladı. Daire Başkanı İşleyen, şu bilgileri verdi: "Türkiye ve ÇOMÜ olarak, kültür kaynaklarımızı elektronik ortama taşımak zorundayız. ÇOMÜ bugün Türkiye’nin en zengin akademik kütüphanelerinden biri. Elimizdeki kaynaklar, paha biçilmez bir zenginlik ancak çağımız elektronik çağı, biz de buna yatırım yapıyoruz. Devletimizin kütüphane için ayırdığı kaynakların tamamı, dijital kaynakların alımına gidiyor. Basılı kitap ve dergileri, genelde alternatif kaynaklar kullanarak temin ediyoruz. Başka bir deyişle bütçemizin neredeyse tamamıyla e-kitap ve veritabanları alıyoruz. Haziran 2015’te başlatılacak olan çalışma ise elimizdeki tüm basılı yayınları elektronik ortama geçirmeyi hedefliyor. Böylece kütüphanemizdeki eserlere ulaşmak için buraya kadar zahmet etmenize gerek kalmayacak ancak bahsettiğimiz dijitalleştirme projesi, yine trilyonlarca liralık bir bütçeyi gerektiriyor. Buna rağmen rektörlüğümüz, bu hususta kolaylık sağladı ve çalışmalarımıza dört ay içinde başlamayı umuyoruz. En kıymetli ve nadir eserlerimizden başlayarak dijitalleştirmeyi gerçekleştireceğiz.”

ÇOMÜ Kütüphanesi’ni,n dijitalleştirme çalışması yapan diğer kütüphanelerle işbirliği yaparak koleksiyonunu daha da zenginleştireceği belirtildi.