Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanına henüz bir ismin verilmediğini söyledi. Davutoğlu, “İstanbul’a yakışan bir isim üzerinde çalışılır. Ama önemli olan; önce bebeğimizin dünyaya gelmesi. İsimlendirme sonra uygun şekilde yapılır.” dedi. Davutoğlu, havalimanı inşaatı nedeniyle yaklaşık 600 bin ağaca işlem yapılabileceğini ifade etti.

Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la birlikte İstanbul’da inşa edilen 3. Havalimanı inşaatında incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası açıklama yapan Davutoğlu, projeyle ilgili kapsamlı bir brifing aldığını söyledi. Projenin gurur verici olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Çünkü ülkenin ekonomik gücünü yansıtıyor. Dünyada bu çapta şu anda bir proje yürüyor değil. Dünyanın en büyük süper mega projelerinden birisi Türkiye’de gerçekleşiyor.” şeklinde konuştu.

Havalimanı inşaatıyla bölgenin maden ocaklarından dolayı bozulmuş yapısının düzeltileceğini söyleyen Davutoğlu, “Çalışmaların süratle başlamış olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. 3 bin iş aracı burada faaliyet gösterecek. 30 bin istihdam oluşacak. Sadece bu alan ve faaliyetler çerçevesinde. İşletme aşamasına geçildiğinde de ekonomimize önemli bir katkı olarak 120 bin istihdam oluşacak. Bazı Anadolu şehirlerimizin nüfuslarına bakıldığında o nüfus kadar bir nüfus bu havalimanı üzerinden istihdam edilecek.” ifadelerini kullandı.

‘600 BİN AĞACA İŞLEM YAPILABİLİR’

“Kesinlikle bölgenin dokusu, ağaç yapısı ve çevredeki yaşayan orman alanlarında en ufak bir eksiklik olmayacak.” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Takriben 600 bin civarında ağaçla ilgili bir işlem yapılması gerekilebilir. Ama 5 milyon ağaç bu alana dikilecek. Bunun yerine bu anlamda geniş bir ağaçlandırma faaliyeti de beraberinde olacak. Dolayısıyla çevre duyarlılığı, işletmenin hacim büyüklüğü, inşaat zemini ve bütün bu faaliyetleri kapsayan çok entegre bir projeden bahsediyoruz. Kopuk kopuk olması mümkün olmayan bir projeden bahsediyoruz.”

Havalimanının ismiyle ilgili soruya Davutoğlu, “Şu ana kadar herhangi ilan edilmiş bir isim yok. Bunlar istişare edilir. İstanbul’a yakışan bir isim üzerinde çalışılır. Ama önemli olan; önce bebeğimizin dünyaya gelmesi. İsimlendirme sonra uygun şekilde yapılır.” cevabını verdi.

Davutoğlu, Atatürk Havalimanı’nın ne olacağı yönündeki soruyu da, “Atatürk Havalimanı ise Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde bu konuda açıklamaları oldu. Prensipte tabi bunlar tekrar konuşulur, planlanır. Şu anda şehrin içinde kaldığı için zaten havalimanı dışarı taşınıyor. Ama birçok şehirde olduğu gibi daha küçük ölçekli ve özel inişler için tanzim edilebilir bir alan. Geri kalanı da Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok kez vurguladığı gibi yeşil alan haline dönüştürülebilir diye bir düşüncemiz var. Bunlar istişareyle geliştirilecek hususlar.” şeklinde cevapladı.