HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bize göre Türkiye, bir hükümet kurmalıdır. Şimdi siyasetteki koalisyon, bazen toplumsal koalisyonlara da zemin, fırsat sunar. Yani siyaseten birlikte iş yapma kültürü, bir arada durma kültürüdür. Toplumdaki kamplaşmayı da kutuplaşmayı da eritebilir. Bu bir fırsattır aslında. Tek başına iktidar olmak bazen iyidir ama bu gibi durumlarda koalisyon ülkeyi rahatlatır." dedi.

Demirtaş, Habertürk TV'de 'Teke Tek' programında Fatih Altaylı'nın gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

'DOĞRU BİR KOALİSYON ÜLKEYİ RAHATLATIR'

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, HDP görüşmesiyle koalisyon kurma görüşmelerinin ilk turunun tamamlanacağını söyleyen Demirtaş, koalisyonun ülkeyi rahatlatacağını aktardı. Demirtaş, “Bize göre Türkiye, bir hükümet kurmalıdır. Şimdi siyasetteki koalisyon, bazen toplumsal koalisyonlara da zemin fırsat sunar. Yani siyaseten birlikte iş yapma kültürü, bir arada durma kültürüdür. Toplumdaki kamplaşmayı da kutuplaşmayı da eritebilir. Bu bir fırsattır aslında. Tek başına iktidar olmak bazen iyidir ama bu gibi durumlarda koalisyon ülkeyi rahatlatır. Doğru bir koalisyon anlayışı, ilkeler etrafında buluşmak, toplumu da rahatlatır, bazı doğru işleri de birlikte yaparken birlikte risk üstlenmeyi de beraberinde getirir. Siyasette riskleri paylaşmak lazım. Partimin Türkiye ve bölge sorunlarına ve çözümlerine nasıl yaklaştığını Davutoğlu ile paylaşacağız. Bizim 3 temel ilkemiz var; demokrasi, adalet ve barış ilkeleri. Bunları alt başlıklarıyla birlikte dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağız. Türkiye'de bir hükümet kurulacaksa bu ilkelere azami ölçüde dikkat edilsin istiyoruz. Eğer AKP ve CHP bir koalisyon kurar ve HDP’nin de ortaya koyduğu bu ilkelere şu veya bu oranda temas eden bir hükümet programıyla çıkarlarsa, biz, böyle bir hükümetin çalışmasını kolaylaştırırız." ifadelerini kullandı.

'ADALET DEDİĞİMİZ ŞEY SANA GÖRE, BANA GÖRE DEĞİŞMEZ'

"Bütün ilkesel yaklaşımlarımızı birbirine yakınlaştırmak zorundayız. İlla HDP’nin, CHP’nin ya da AKP’nin dediğinin tamamı olacak diye bir şey yok, böyle bir koalisyon anlayışı olmaz." diyen Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu: "Herkes, bulunduğu yerden bir adım geriye atacak. Adalet dediğimiz şey sana göre, bana göre değişmez. Adalet, adalettir. Toplumun adalet duygusu zedelenmiştir. Bağımsız yargı yok, bağımsız medya yok, bağımsız üniversite yok, bağımsız kolluk gücü yok. Halihazırda işlenmiş suçlar var; yolsuzluk rüşvetten Robotski’ye, Gezi’ye kadar. Toplumda telafi edilmesi gereken zedelenmiş adalet duyguları var. Bunları gidermek konusunda bir şeyler yapmamız lazım. AKP, MHP dahil diyorum. Çünkü bizim düşmanlık yapma, birbirimize öfke besleme, birbirimizin meşruiyetini sorgulama hakkımız yok. Toplum bizden çözüm bekliyor. Eğer böyle bir koalisyon şekillenmesi olursa, HDP, biran önce bu zorluklardan çıkılması için parlamentoda kolaylaştırıcı bir aktif, pozitif, yapıcı bir muhalefet yapacaktır."

'AKP NEREDE YANLIŞ YAPTIM DİYE KENDİNE SORMALI'

AK Parti'nin, 'nerede yanlış yaptım' diye kendisini sorgulaması gerektiğini dile getiren Selahattin Demirtaş, "Erdoğan, beğenmediğimiz bir anayasanını cumhurbaşkanıdır. 'Seni başkan yaptırmayacağız' sözü kişisel bir tavır değildi. Bu cümleyle çoğulcu demokrasiyi savunduğumuzu anlatmaya çalıştık. AKP, yüzde 41 o yalmış bir parti, diğer üç partiyle koalisyon yapmak için bu kadar kaygılı davranıyorsa, 'nerede yanlış yaptım' demesi lazım. Yaptığı iyi, doğru şeyler de var, ama yanlış yaptığınızda da seçmenler sizi eleştirir. Söylem değişikline gitmeniz lazım." diye konuştu.

'SEÇİMİN SONUÇLARINDAN DERS ÇIKARMAMIŞ OLURSANIZ; HODRİ MEYDAN'

Koalisyona HDP olarak kapılarının açık olduğunu tekrarlayan Selahattin Demirtaş, eğer erken seçim kararı alınırsa da buna hazır olduklarını ve daha yüksek bir oy alabileceklerini ifade etti. Demirtaş, şöyle konuştu: “Maksatımız üzüm yemek. Üzümü Türkiye toplumu yiyecek, HDP değil. Niye bağcıyı dövmekle uğraşalım ki? Ama ‘toplum bu seçimde yanlış tercihte bulundu, hatalı oy kullandılar, biz bu seçime inanmıyoruz. Dolayısıyla bir seçim daha yaparsak tak başımıza iktidar oluruz’ deyip şu seçimin sonuçlarından ders çıkarmamış olursanız, hodri meydan. Hemen yarınki turdan sonra gelin erken seçim kararı da alalım. Türkiye toplumu bunu hak etmiyor, fakat bundan kaçınacak halimiz de yok. O zaman herkes kendi ilkeleriyle yine sahaya çıkacak, Türkiye toplumu eminim ki adaletli bir karar verecektir. Kimin doğruyu savunduğu, kimin ülkenin çıkarlarını gözetip gözetmediği daha iyi anlaşılacaktır. Biz daha iyi bir sonuç alabileceğimizi düşünüyoruz seçimden. Ama biz yine de hükümet kurulmalı diyoruz.”