Almanya'da Deniz Feneri e. V. derneğiyle ilgili davada yargılanan sanıklara ceza verilmedi. Bazı suçlamalar yönünden beraat eden sanıklara bazı suçlamalar yönünden de davanın düşürülmesine karar verildi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Gökhan Gürbüz, Ömer Zahit Karaman, Aykut Zahit Akman, Mehmet Gürhan, İsmail Karahan, Firdevsi Ermiş, Erdoğan Kara, İzzet Kurum, Ahmet Coşar ve Ali Solak katıldı. Sanıklar ve avukatları son sözlerinde beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme ara verdikten sonra kararlarını açıkladı. 20 sanığın yargılandığı davada hiçbir sanık ceza almadı.

Kararda Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı sanık Zekeriya Karaman’a yüklenen suçlama, “Derneğe ait Türkiye’ye getirilen parayı alması, bu derneğe ait paranın Türkiye'ye getirilmesinde kurye olması, Weiss Handels und Investment şirketi adına dört adet taşınmaz, Euro 7 Fernseh şirketi adına bir adet feribot satın alınması, sermayesinde Deniz Feneri e.V. Derneğine ait paraların bulunduğu Almanya'da bulunan şirketlerin ortağı olması, ortağı olduğu şirketlerden Euro 7 şirketinde çalışanlara gayrı resmi ücret ödemelerinin yapılması, Media 7 şirketindeki Yimpaş hisselerinin alınması, Europen Consulting-Marketing şirketinde bulunan Yeni Şafak hisselerinin geri alınması, ortağı olduğu televizyon kanallarının uydu kiralarının ödenmesinde Deniz Feneri e.V.Derneğine ait paraların kullanılması, gayri resmi muhasebe kayıtlarının ortağı olduğu televizyon kanalında tutulması, amaç dışı harcanan Deniz Feneri e.V.Derneğine ait paraların resmi muhasebede denkleştirilmesi için sahte alındı belgesi düzenlenmesi ve bu belgelerin Almanya'ya gönderilmesi, Mehmet Gürhan adına tanzim edilen sahte vekaletnameye istinaden kendisinin vekil tayin edilmesi nedeniyle bu vekaletnameye istinaden Gürhan’a ait hisselerin devredilmesi eylemlerinden dolayı zincirleme olacak şekilde güveni kötüye kullanma, zincirleme olacak şekilde özel belgede sahtecilik ve resmi belgede sahtecilik” olarak belirtildi. Almanya’dan istenen bazı belgelerin gönderilmediğini kaydeden mahkeme, eldeki belgelere göre suçlamaların yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat kararı verdi.

Eski RTÜK Başkanı Aykut Zahid Akman’a da benzer suçlamalar yöneltildiğini kaydeden mahkeme, Akman’ın Deniz Feneri e.V. derneğine ait paranın Türkiye'ye getirilmesi, şahsi harcamalarının Deniz Feneri e.V. tarafından karşılanması, derneğin paralarının amaç dışı kullanılması ve buna yönelik sahte belge düzenlemekten hakkında güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçundan yargılandığını hatırlattı. Mahkeme, Akman’a yüklenen suçlamalar yönünden davanın zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

Derneğin muhasebecisi sanık Bedrettin Bülent Bilgin hakkında güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçlarından bazı eylemleri yönünden zaman aşımından düşme, bazı eylemleri yönünden beraat kararı verildi.

Sanık Ahmet Coşar ve Gökhan Gürbüz hakkında güveni kötüye kullanma suçuna yardım etme suçuna yönelik delil ve beyan bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Mahkeme, sanık Ali Solak, Erdoğan Kara, Hakkı Sadal, Mehmet Taşkan, Mustafa Çelik ve Seyyar Kutun haklarında güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçlamalarından beraatlerine karar verdi.

Sanık Firdevsi Ermiş hakkında güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçlamalarından bazı eylemleri yönünden düşme bazı eylemleri yönünden de beraat kararı verildi.
Sanık Harun Kapıyoldaş, Mehmet Sıddık Balıkçı’nın güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçlarından haklarında açılan davanın düşürülmesine hükmedildi.

Sanık İsmail Karahan derneğin paralarının amaç dışı kullanılması, buna yönelik belge düzenleme iddiasıyla güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilik suçundan beraat etti.

Deniz Feneri e. V. Derneğinin 2. Başkanı sanık İzzet Kurum’un da benzer şekilde derneğin paralarını amaç dışı kullanılması amacıyla derneğe ait paranın bulunduğu hesaptan para çekmesi, bu paraları Türkiye'ye getirmesi, özel harcamalarına ilişkin derneğe ait parayı kullanması, paraları çalışanlara ve bazı şirketlere vermek suretiyle derneği bir kredi kurumu gibi kullanması, paraların amaç dışı kullanılması nedeniyle muhasebe kayıtlarının denkleştirilmesi için sahte olarak tanzim edilen alındı belgelerinin düzenlenmesi eylemlerinden dolayı güveni kötüye kullanma ve özel belgede sahtecilikle suçlandığı kaydedildi. Mahkeme, bazı suçlamalar yönünden davanın düşürülmesine, özel harcamalarının dernek tarafından yapıldığı iddiası yönünden ise beraatine karar verdi.

Mehmet Gürhan’ın güveni kötüye kullanma, özel belgede sahtecilik ve resmi belgede sahtecilik suçlarına giren eylemlerinin bazıları yönünden davanın düşürülmesine bazıları yönünden de beraatine karar verildi.

Sanık Muzaffer Şafak’ın güveni kötüye kullanma suçuna yardım etme suçlamasına giren eylemlerinin bazıları yönünden davanın düşmesine, bazı eylemleri yönünden beraatine hükmedildi.

Sanık Nurgül Gürhan’a güveni kötüye kullanma suçuna yardım etme ve resmi belgede sahtecilik suçlamalarından beraat verildi.

Ömer Zahid Karaman’ın güveni kötüye kullanma suçundan beraatine karar verildi.

Mahkeme beraat kararları yönünden sanıkların tazminat isteme haklarının bulunduğunu da belirtti.