İzmir'in denize kıyısı olan ilçelerinden Aliağa’da sahil turuncu renge boyandı. Deniz yüzeyindeki renk değişimini gören vatandaşlar paniğe kapıldı. Sahil boyunca görünen turuncu tabakanın kimyevi kirlilik olabileceğinden şüphelenen Aliağalı vatandaşlar belediye, Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı ihbar yağmuruna tuttu.

Endişelerini ilgili kurumlara bildiren vatandaşların uyarısı üzerine S.S. Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü harekete geçti. İlçe müdürlüğünde görevli uzmanlar, sahilin muhtelif noktalarında incelemelerde bulundu. Yapılan incelemede, deniz yüzeyini turuncu renge boyayan salgının kırmızı gelgit (red tide) olduğu belirlendi. Söz konusu durumun denizde yaşayan bazı canlıların ilkbahar ve yaz aylarında meydana gelen salgılarından kaynaklandığı belirtildi.

'KİRLİLİĞİN DEĞİL, DENİZ TEMİZLİĞİNİN GÖSTERGESİ'

Vatandaşların endişelenmesine sebep olan turuncu tabakanın kirlilik olmadığını açıklayan su ürünleri mühendisi Mehmet Reşat Demir, “Vatandaşlarımızın haklı olarak şaşkınlıkla karşıladığı bu görüntü kirliliğin değil, aksine deniz temizliğinin ve su canlılarının çoğalmasının göstergesidir,” dedi. Bu konuda endişe duymamalarını isteyen Demir, “Bu durum karşısında vatandaşlarımız haklı olarak endişe duyabiliyorlar ancak bugün ilçemiz sahillerinde karşılaştığımız görüntü kirlilik değildir. Turuncu renginde deniz yüzeyini kaplayan salgılar, deniz canlılarına ait yumurtaların kıyıya vurmasıdır. Elbet Aliağa’nın bir sanayi şehri olması düşüncesiyle su canlılarının bu derecede üretim yapması genelde beklenmeyebilir. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Özellikle arıtma tesisimizin hizmete girmesinin ardından son yıllarda Aliağa’nın iç körfezi, birçok turizm kentini aratmayacak nitelikte temizliğe ulaşmıştır. Aliağa, mavi bayrağa bile çok rahat bir şekilde aday gösterilebilir. Ayrıca yine son yıllarda bölgemizde su ürünleri canlılarında da çoğalmalar gözlemlenmektedir. Bu anlamda vatandaşlarımız, Aliağa’da avlanan balıkları güvenle tüketebilir ve gönül rahatlığıyla denize girebilir.” diye konuştu.