Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yürüttüğü Yeni Tip Denizaltı Tedarik Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılarda kullanılmak üzere, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi'nin (DBDS) ilk teslimatı gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ‘Yeni Tip Denizaltı Tedarik Projesi’ kapsamında inşa edilecek denizaltılarda kullanılmak üzere Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi'nin Almanya’ya ihraç edildiğini açıkladı. Müsteşarlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Havelsan tarafından DBDS’nin ilk ürünü, ATLAS Elektronik firmasına teslim edilmek üzere Bremen-Almanya’ya sevk edildiği belirtildi. Önümüzdeki dönemde, DBDS ile diğer denizaltı sistemleri arasında ATLAS Elektronik şirketinin Bremen’deki tesislerinde sistem testleri gerçekleştirileceği kaydedilen açıklamada, 'Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi Projesi', altısı denizaltılarda ve biri de Karaya Konuşlu Test Ortamı’nda olmak üzere toplam yedi set sistem üretimini kapsamaktadır.” denildi.

DBDS, tasarımdan tümleştirmeye kadar tamamen yerli olarak üretildiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Yazılımının tamamı Havelsan’da geliştirilmiş olan DBDS’de yerli katkı oranı yüzde 70’i geçmektedir. Ayrıca, denizaltı gemisindeki özel ortamda kullanılacağı için çok özel şartlarda üretim gerektiren sistem kabinetleri de yerli altyüklenicilere yaptırılarak sektör derinliğinin arttırılmasına katkı sağlanmıştır. Havadan bağımsız tahrik teknolojisi ile üretilmekte olan söz konusu denizaltı gemileri tamamlandığında Bilgi Dağıtım Sistemi haricinde, denizaltılar için kritik olan Savaş Yönetim ve Torpido Atış Kontrol Sistemleri’nde de Havelsan sistemleri kullanılması hedeflenmektedir.”