Maden kanununa göre tapulu arazilerde olsa bile kullanımı devlete ait olan malzemenin yüklenici firma tarafından devlete hiçbir bedel ödemeden kendi malları gibi kullandıkları ortaya çıktı. Doğadan bedava aldıkları malzemenin de bedelini tekrar devletten almalarının hangi kamu vicdanına sığdığı sorusu cevap bekliyor.

Devletin malı deniz mi?

Pazarcık-Narlı arasını köstebek yuvasına çevirerek devlete ait malzemeyi bedavaya alıp devlete satan yüklenici firmanın, yine altyapı ve ihata duvarlarında da kullanılan kaya parçalarını da kaçak getirerek kullanıldığı öne sürüldü. Köyden sevk sırasında güvenlik güçleri tarafından yakalanan araçların kim tarafından bıraktırıldığı merak konusu oldu.

Çağlayancerit Yol ayrımı ile Narlı kavşağına kadar olan 45,5 km'lik mesafenin toprak işleri, Sanat Yapıları, üst yapı ve ikmal inşaat işlerini 15 milyon 411 bin TL'ye ihaleye alan 3 firmadan oluşan yapı ortaklığının, doğa katliamından sonra, ihata duvarlarında kullanılan kaya parçalarını da yine maden kanununa aykırı bir şekilde kullanıldığı iddia edildi. Pazarcık'ta hukuk savaşı vermeye hazırlanan bir vatandaşın söz konusu firmayı şikâyet etmesiyle gerçekler gün yüzüne çıkmaya başladı.

Pazarcık-Narlı arasında Bölükçam Köyü Dehliz Burnu mevkiindeki izinsiz kullanılamayacak malzemeleri kanunsuz bir şekilde alarak kullanan ve bedelini tekrar devletten alan firmanın, yapmayı üstlendiği yolun ihata duvarlarını karşılamak için temin ettiği kaya parçalarını da Pazarcık'a bağlı Gözlüköy'deki hazine ve köylülerin arazilerinden temin edildiği öne sürüldü.

Birinci grup maden sayılan kayaları Maden kanunu, mülkiyet arazilerinde olsa bile devletin yükümlüğü altına alırken, köylülerin kendi zorunlu ihtiyaçları dışında kullanılan kayalardan yine devletin harç ve devlet hakkı alabileceği açıkça belirtiliyor.

3213 sayılı Maden Kanunun ilgili maddeleri ortadayken, yaklaşık Pazarcık'a 5 km mesafeden İl Özel İdaresine harç yatırılmadan tamamen ticari amaç için kullanılan malzemenin hiçbir yetkiliye takılmadan söz konusu yola kadar getirilmesi merak konusu oldu.

Devletin malzemesini izinsiz olarak bedavaya kullanan yüklenici firmanın yine dolgu malzemesinde kullandığı toprak gibi istinat duvarlarında kullandığı kaya parçalarını da doğadan bedavaya temin ettiği öğrenildi.

Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit İlçesi yol kavşağı ile Pazarcık'a bağlı Narlı Beldesi Yol Kavşağı arası 45,5 km'lik mesafenin geçen yıl Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından sadece sanat yapı, üst yapı ve toprak işleri 15 milyon 411 bin 010 TL'ye ihale edildi. İhaleye en düşük teklifi Şenbay Madencilik Turizm İnş. Nak. San. ve Tic. AŞ. ile Özgün Yapı San. Tic. AŞ. ve Bayburt İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı verdi.

Söz konusu mesafenin sadece asfalta hazır hale getirme işini alan yüklenici firma alt yapıda kullandığı malzemenin büyük çoğunluğunu bedavaya getirdi. Hiçbir yetkilinin ses çıkarmadığı olaylar zinciri bir birini takip etmeye devam ediyor.

Bölükçam Köyü Dehlizburnu mevkiinde Pazarcık Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifine ait ve bir vatandaşa ait araziden toprak malzeme alarak yolda kullanan firma bu malzeme karşısında il özel idaresine katkı payı vermekten kaçmıştı.

Aynı firma yükleniciliğini üstlendiği yoldaki istinat duvarlarında kullanılmak için yine doğaya saldırdı. Pazarcık Merkeze 5 km mesafedeki Gözlügöl köyünde köylüler ve hazineye ait kaya parçalarına sarıldı. Maden kanunun ilgili maddeleri ticari alanda kullanılmak üzere izin gerektiren bu uygulamayı dikkate almayan söz konusu firma kullanım hakkı devlete ait binlerce ton kaya parçalarını söz konusu yolda kullanarak bedelini devletten alıyor.

İŞTE MADEN KANUNUN İLGİLİ MADDELERİ

Madde 2- Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticarî değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü Madde bu Kanuna göre madendir.

Madenler aşağıda sıralanan gruplara göre ruhsatlandırılır:

I. Grup madenler

a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.

Madde 4- Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.

Devlet Hakkı ve Özel İdare Payı

Madde 14- Üretilen madenlerden alınacak Devlet hakkı, I. Grup ve V. Grup madenler ile mıcır, kaba inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddelerinde ocak başı satış tutarının %4”˜ü, diğer grup madenlerde %2”˜sidir. Ruhsat sahibi tarafından beyan edilen ocak başı satış fiyatı Bakanlık tarafından denetlenir ve eksik beyanlar tamamlattırılır. Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak madencilik faaliyetlerinden Devlet hakkı %30 fazlasıyla alınır.

Ruhsat sahibi tarafından sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin mülk idare amirliklerince tespit edilmesi halinde, söz konusu madenin ocak başı satış bedelinin üç katı tutarında idarî para cezası verilir.

Denetim ve inceleme sonucunda, yaptığı üretim ve sevkiyatı bildirmediği tespit edilen ruhsat sahiplerine, ödenmesi gereken Devlet hakkına ilaveten bildirilmeyen miktar için hesaplanacak Devlet hakkının on katı tutarında idarî para cezası verilir.

Ruhsat veya işletme izni olmadan üretim faaliyetinde bulunulduğunun tespiti halinde, üretilen madene mülkî idare amirliklerince el konulur. Bu kişilere, bu fıkra kapsamında üretilmiş olup el konulan ve el konulma imkânı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin beş katı tutarında idarî para cezası uygulanır. Bu şekilde maden çıkartılması ve/veya sevk edilmesi Devlet malına karşı işlenmiş fiil sayılır. Bu fiili işleyenler adlî takibat yapılmak üzere ilgili makamlara bildirilir. El konulan madenler, mülkî idare amirliklerince satılarak bedeli özel idareye aktarılır.

Ticar amaç taşımayan ve köylülerin kendi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere köy muhtarının yazılı izni ile üretilip sevk edilen yapı hammaddeleri için bu Madde hükmü uygulanmaz. Harç ve Devlet hakkı alınmaz.”

Ruhsat veya işletme izni olmadan üretim faaliyetinde bulunduğu tespit edilen madene mülki idare amirliklerince el konulması kanuna tabi iken şimdi Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'nin Pazarcık-Narlı yolunda kullanılan bu madene el koyması bekleniyor.

Kaynak. Manşet Gazetesi

HABER46: Konuyla ilgili olarak ilgili firmaların cevap haklarının saklı olduğunu ve cevap vermeleri durumunda aynı şekilde manşetten bu cevabın yayınlanacağını duyurmak istiyoruz.