Demokratik Toplum Kongresi(DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, 28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan görüşmeyle ilgili, "Çok önemli bir siyasi hamleydi. İlk defa Türkiye’de önderliği (Öcalan) temsil eden bir heyet ile Hükümetten, AKP’den ve devlet bürokratlarının olduğu bir fotoğrafla müzakere yürütme iradesi ortaya konuldu." dedi. Dicle, ancak cumhurbaşkanı ve hükümetin bu konuda çark ettiklerini söyledi.

DTK’nın genel kurul toplantısı başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin yanı sıra DTK delegeleri katıldı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan İmralı heyeti üyelerinden DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, 28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan görüşmeye değindi. “Dolmabahçe görüşmesi çok önemli bir siyasi hamleydi. İlk defa Türkiye’de önderliği (Öcalan) temsil eden bir heyet ile Hükümetten, AKP’den ve devlet bürokratlarının olduğu bir fotoğrafla müzakere yürütme iradesi ortaya konuldu” dedi.

Görüşmede müzakerelerin 10 madde üzerinden yürütülme kararının alındığını hatırlatan Dicle, “Ama gelin görün 5 Nisan’dan itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümet çark etti. Hep şunu derlerdi ‘Bu bir devlet projesidir sadece AKP projesi olarak algılanmamalı.’ Madem öyleyse önderlik üzerindeki tecrit ilk başlarda, daha sonra önderliğini özgürlüğünün hazırlığı yapılarak özgür koşullarda müzakere yürütecek koşullar sağlanmalı.” diye konuştu.

Bunun Türkiye’nin önünü açan bir dönemi başlatabileceğini belirten Dicle, “Ateşkes tek taraflı yürüyorsa bunun devam etmesi gerekiyor. Tahkim edilmiş bir ateşkes gerekiyor. Bugünkü durumlarda bunun sürdürülmesi artık imkansız hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin Kobani kentinde radikal terör örgütü IŞİD’in saldırılarına da değinen Dicle, “Tel Abyad başarısı Kobani’yi Türkiye rehineliğinden kurtulmuştur. Türkiye’de yetkililer ilgimiz yok diyor son olayda. Bunlar değil mi Tel Abyad’ta etnik temizlik yapılıyor diyen; PYD, IŞİD’den daha tehlikelidir diyen. Sınırdan geçip geçmedikleri ortaya çıkacak. Bunlar azmettirme suçunu işlemiştir. O katliamın azmettiriciliğinden kurtulamazlar. Bu soykırım niteliğindeki saldırıya sessiz kalınmamalı. Kim bu IŞİD’e destek verenler. Bu katiller ve Tükiye’nin verdiği destek somutlaştırılmalı. Bunlar uluslararası mahkemelerde yargılanmalı.” şeklinde konuştu.