Diyarbakır’da emeklilik yaşındaki hemşirelerin sürgün edildiği, yerine diş merkezlerinde çalışan genç hemşirelerin görevlendirildiği iddiası sağlık camiasını karıştırdı. Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde çalışan hemşireler, yaşananlara tepki göstererek iş bırakma eylemi yaptı. Mağduriyete uğrayan sağlık çalışanları medyaya gönderdikleri e-maillerle de usulsüzlük iddialarını gündeme getirdi.

İddialara göre, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, ‘Selahaddini Eyyubi Devlet Hastanesi'nde yıllardır hizmet veren ortalama 50 -55 yaş arası hemşirelerin iyi performansla çalışmadığını gerekçe göstererek yerlerini değiştirdi. Boşalan kadrolara ise Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde çalışan hemşireleri gönderdi. Ancak çalışanlar, emeklilik yaşı yükseltildiği için emekli olamadıklarını, bunun sorumlusunun da hükümet olduğunu belirterek itiraz etti.

Mağdur olduğunu belirten bir hemşire, "Emeklilik yaşı yükseltilmesi sebebi ile arkadaşlarımız emekli olamamaktadır. Çalıştıkları kurumun çalışma listesine baktığımızda bu arkadaşların gece nöbetleri dâhil aktif olarak çalıştığı kayıtlarda mevcuttur. Hemşireleri, sağlıklı bir plan-program ile Sağlık Bakanlığı'ndan talep edeceklerine Selahaddini Eyyubi Devlet Hastanesi'nde 50-55 yaş üstü hemşireler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalışan hemşirelere mobbing uygulayarak ‘sözde gönüllük’ esasına dayalı ama alelacele programsız uygulamayı gerçekleştirmek istiyorlar." ifadelerini kullandı.

EBE, DİŞ HASTANESİNE SORUMLU OLDU

Basına gönderilen maillerde Diyarbakır’da AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen T.Ç.’nin öğretmen olan kız kardeşi M.Ç.D.’nin, bakanlıklar arası jet geçiş yaparak Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlık Hastanesi’ne Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürlüğü’ne getirildiği belirtildi. Daha sonra Selahaddini Eyyubi Devlet Hastanesi Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne direkt ataması yapıldığı iddia edildi.

İddiaların devamı şöyle: "Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri M.K.’nin talimatıyla yine T.Ç.’nin kız kardeşi ebe A.Ç.K., kadrosu Diyarbakır Doğum Hastanesinde olmasına rağmen jet hızıyla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Hastanesi’ne geçici görevle görevlendirildi. Daha sonra Ağız ve Diş sağlığı Merkezi Hastanesi Kayapınar Diş Merkezi’ne sorumlu hemşire yapıldı. Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ve Hemşirelik Hizmetleri Yönetmeliğine bakıldığı zaman hemşirenin olduğu yerde ebe sorumlu olamaz. Yıllardır Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Hastanesinde çalışan hemşirenin hakkı göz ardı edildi. T.Ç. ile Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürü öğretmen M.Ç.D.’nin kız kardeşi olması ebe A.K.Ç.’yi sorumlu hemşire yapmaya yetiyor. Öğretmen M.Ç.D. halen Selahaddini Eyyubi Devlet Hastanesi Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürü olarak görev yapmaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Hastanesi Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürlüğü kadrosu 2015 yılı başında Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmış olmasına rağmen halen her iki hastanenin de müdürlüğünü kanunsuz bir şekilde yürütmektedir."