Diyarbakır’ın Lice, Kulp ve Silvan ilçesinde dün gece çıkan ve büyük bir ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangın, kontrol altına aldı. İtfaiye ekiplerinin yanı sıra yöre halkı da sabaha kadar yangın söndürme çalışmalarına katıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, “Kulp'un Barın köyünde halkın emek gücüyle yangın kontrol altına alındı fakat büyük bir alan yok oldu, yüreğim yanıyor.” dedi. Lice’deki yangın söndürme çalışmalarına jandarmaya ait bir TOMA da katıldı.

Diyarbakır’da dün gece Lice’nin Duru köyü yakınlarında anızdan çıktığı tahmin edilen yangın kısa sürede büyüdü. Duru Jandarma Karakolu’nun yanındaki yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına karakolda bulunan jandarmaya ait TOMA’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş ile Lice Belediyesi'ne ait iş makineleri ve itfaiye araçları müdahale etti. Yangın nedeniyle Diyarbakır-Bingöl karayolu bir süre trafiğe kapatıldı. Bunun yanı sıra Lice’nin Sisê bölgesindeki yangın çıktı. Buradaki yangın yine Hedik ve Kaniya Sıpî köyü sakinlerinin desteğiyle kontrol altına alındı.

KULP’TAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Kulp ilçesinin Barın köyünde yer alan ormanlık alanda da yangın çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan, Lice ve Hazro Belediyeleri'ne ait itfaiye ekipleri müdahale etti. Kulp Belediye Başkanı Sadiye Süer’in çağrısı üzerine çok sayıda vatandaş araçlarıyla yangın bölgesine gelerek çalışmalara katıldı. Lice’de yangın söndürme çalışmalarına katılan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel buradan Kulp ilçesine geçti. Demirel, “Diyarbakır Kulp-Silvan ve Hani-Lice arasında başlayan orman yangınına hızlı müdahale için bütün girişimlerde bulunduk. Lice civarındaki yangın itfaiye ve halkın desteği ile kontrol altına alındı. Kulp'un Barın köyünde halkın emek gücüyle yangın kontrol altına alındı fakat büyük bir alan yok oldu. Yüreğim yanıyor.” dedi. Demirel, bölgedeki yangınlara havadan müdahale edilmesinin şart olduğunu vurguladı.

'ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İHBAR KAYDI OLUŞTURMADI' İDDİASI

Yangınla ilgili Amed Ekoloji Meclisi de bir açıklama yaparak ilginç bir iddiada bulundu. Kulp’un Barın köyünü kapsayan Geliyê Godernê’deki yangında 20 bin dönüm ormanlık alanın kül olduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: “Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü aranarak yangına helikopter dışında yangının söndürülmesinin mümkün olmadığı söyledik ve bölgeye helikopter ile müdahale edilmesini acilen ilettik. Diyarbakır Orman İl Müdürlüğü yangın ihbar kaydını girmediğinden bakanlık ve bölge müdürlüğü olarak yangından haberleri olmadığı için herhangi bir çalışma başlatılmadığı söylenmiştir. Görüşmelerimiz sonucunda Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü saat 18.00’de yangın kaydını sistemlerine girdiklerini ve bölgeye en yakın birimlerini sevk ettiklerini söylemişlerdir.”

EN YAKIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ ADANA’DA

Yaptıkları görüşmeler sonucunda, bölgeye en yakın yangın söndürme helikopterinin Adana’da ve Mersin’de olduğunun öğrenildiğini belirtilen açıklamada “Orman Genel Müdürlüğü ile hem milletvekilimiz Çağlar Demirel hem de Amed Ekoloji Meclisi eş sözcülüğümüz gerekli görüşmelerde bulunmuş ama helikopter gönderilmemiştir.” diye iddiada bulunuldu.

ORMAN YANGINI BÖYLE BAŞLAMIŞ

Bu arada Lice’deki yangının anız yakması sonucu çıktığı belirtildi. Yakılan anızın rüzgarın etkisiyle nasıl kısa sürede büyüdüğü bir vatandaş tarafından kaydedildi. Amatör kamera görüntüsünde, anızın benzin aratmayan hızda tutuştuğu ve kısa sürede yayıldığı görülüyor. Rüzgarın yönüne doğru hızla ilerleyen yangın yaklaşık 10 metre yükseldiği gözlerden kaçmıyor.