DSP Antalya 2. sıra milletvekili adayı Ahmet Çakmak, Türk çiftçisinin AK Parti iktidarı döneminde yüzde 70 oranında fakirleştiğini savundu.

Ahmet Çakmak, Antalya'nın Manavgat ve İbradı ilçelerinde çiftçilerin ve kıl keçisi yetiştiricilerinin sorunlarını dinledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2007 yılında ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle Toroslarda kıl keçisi yetiştirilmesinin önüne geçilmesine yönelik yaptığı çalışmanın Yörüklere zarar verdiğini ileri süren Çakmak, uygulamaya bağlı 8 yıl içinde ülke genelinde 6 milyon 350 bin olan kıl keçisi sayısının 4 milyon 600 bine düştüğünü bunun sebebinin de Bakan Veysel Eroğlu olduğunu iddia etti.

50 kilogram yem çuvalının 50 lira olduğunu bunun Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde karşılık fiyatının 17 lira olduğunu vurgulayan Çakmak, Türk besicisinin, Avrupalı küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricisinin yemi 33 lira pahalı aldığını söyledi.

Son 7 ay içinde Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısında yüzde 24 oranında değer kaybettiğini belirten Çakmak, bununda çiftçiyi olumsuz etkilediğini ve verimli arazilerin ekilemez hale getirdiğinin ileri sürdü. Türk çiftçisinin 4 liraya dünyanın en pahalı mazotunu kullandığını belirten Çakmak, "Ülkemiz daha 20 yıl öncesine kadar tarımda dünyada kendi kendine yeten ülkeler arasında ilk 10 sıradaydı. Şimdi ise 79'uncu sırada. Siyasi iktidar, tarım ve hayvancılıkta yaptığı yanlış politikalar nedeniyle ülkemizi tarımda dışa bağımlı ülke haline getirdi. AK Parti iktidarı döneminde çiftçimiz yüzde 70 geliri azaldı. Girdi maliyetleri yüksekliği alın teri ve el emeğini götürdü gitti. Bugün ülkemiz hayvancılıkta samanı ve kurbanlığını ithal eder konuma gelmişse sözün bittiği yerdeyiz. Çiftçinin hali çok perişan. İktidar, destekleme adı altında kaşıkla verdiğini tarım ve hayvancılık ürünlerine yaptığı zamlarla kepçeyle almış oluyor." diye konuştu.