Dünya gıda günü kapsamında ilimiz merkez elmalar köyü ortaokulunda eğitim programı düzenlendi

Kahramanmaraş il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen eğitim de öğrencilere güvenilir gıda ile ilgili bilgiler veridi

Bakanlığımız koordinatörlüğünde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) işbirliği ile yürütülen Dünya Gıda Gününün bu yılki  ana teması ''Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri''olarak belirlenmiştir.

Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir ve yetersiz beslenme çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır: Dünyada beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri yeterli düzeyde gelişememektedir. Bu, yetersiz beslenen 165 milyon çocuğun bedensel potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyecekleri anlamına gelmektedir.

Dünyada yaklaşık 2 milyar insan sağlıklı olmak için gerekli olan vitamin ve mineralleri alamamaktadır.

İnsanların yaklaşık olarak 1,4 milyarı aşırı kiloludur. Bu insanların, yaklaşık olarak üçte biri obezdir ve koroner kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı veya diğer sağlık sorunları yaşamaktadır.

Ayrıca, birbirinden farklı yetersiz beslenme türleri bir ülkede, bir evde hatta bir bireyde aynı anda ve bir arada var olabilmektedir.

Yetersiz beslenen kadınların, engelli bebek doğurma olasılığı daha yüksektir. Aslında, anne karnındaki yetersiz beslenme, yoksulluğun nesilden nesile aktarılmasına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.    

Diğer taraftan, obez anne ve babalarda da vitamin eksikliği görülebilmekte olup, bu anne ve babaların çocukları, yetersiz bakım ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle yeterince gelişim göstermeyebilmektedir. Yetersiz gelişim gösteren çocukların erişkinlik dönemlerinde obez olma ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskleri çok daha yüksektir. Dünyadaki ülkelerin büyük bir çoğunluğu yetersiz beslenmenin farklı türleri ile karşı karşıyadır. Yetersiz beslenmenin tüm dünyada ortadan kaldırılması güç bir hedef olarak görünmektedir.

Dünya Gıda günü münasebetiyle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Merkez Elmalar Köyü Ortaokulunda bir proğram düzenlenmiştir. İl Müdürlüğü  personelinin de katılımıyla İnsan Sağlığı Güvenilir Gıda Sistemlerine Bağlıdır! konulu proğram sunularak,  öğrencilere dondurma ikramında bulunulmuştur.