Uşak'ta 14 Ekim 2015 Çarşamba sabah saatlerinde düzenlenen "makul şüphe" operasyonunda gözaltına alınan 25 kişiden 23'ü serbest bırakıldı. İki işadamı ise ifadelerinin ardından mahkemece tutuklandı.

Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, merkez ve ilçelerde çok sayıda ev ve işyerine eşzamanlı baskın düzenlemişti. Sözde "paralel yapı" iddiasıyla aralarında şehrin önde gelen işadamları ve hayırseverlerinin de yer aldığı 25 kişi gözaltına alınmıştı. Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB)'ndeki fabrika ve çeşitli işyerleriyle birlikte bir avukatlık bürosu, işadamlarına ait ev, işyeri ve arabalarda arama yapılmıştı.

Gözaltına alınan 25 kişiden üçü polis sorgusunda, biri de savcılıkça serbest bırakıldı. Tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen 21 kişiden 19'u ifadelerinin ardından serbest kalırken UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım ve bölgede işyeri olan Barış Altunordu tutuklandı.

'BİR İŞADAMI PASTANEYE GİDEMEZ Mİ?'

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen ancak serbest bırakılan isimlerden biri de işadamı Nail Özçay'dı. Özçay, kendilerine, neden pastaneye gittiklerinin sorulduğunu söyleyerek, “İki tane kardeşimi aldılar. Hukuk ayaklar altında. Bir işadamı, pastaneye gitti diye üç gün tutulmaz. Böyle bir ülke yok, böyle bir adalet yok. Bir işadamı pastaneye gidemez mi, teravih namazından sonra? Bundan dolayı üç gündür yatıyorum. Çoluğumdan çocuğumdan, işimden ayrı. İki tane kardeşim, hiçbir şey yokken yatıyor orada. Türkiye bu zihniyetle 2023’e değil, 1023’e gider, bu akılla. Yıkılmadık, ayaktayız. Allah var, gam yok.” dedi.

'BU YAPILANLAR ZULÜMDÜR'

Şehrin önde gelen işadamlarına yönelik "makul şüphe" gözaltılarına tepki gösteren ve adliyeye giderek destek olan CHP Uşak İl Başkanı Ferit Celal Güray ise, “Ben burada gözaltında bulunan değerli işadamlarımıza geçmiş olsun diyorum. Gerçekten yapılanları hiç bilmiyoruz ama genel anlamda, mevcut iktidarın özellikle halk üzerindeki baskılarının bir devamı olarak görüyorum ben bunu. Burada diğer kesimlere, basına olduğu gibi bu ülkeye, Uşak halkına hizmet eden işveren insanları, geçimini sağlayan, Uşak ekonomisine katkıda bulunan bu değerli işadamları kardeşlerimize yapılanlar gerçekten bir zulümdür. Ben bunları hakettiğine inanmıyorum. Sadece kendi iktidarlarını sürdürmek adına yapılan bu baskıları da kınıyorum. İnşallah kısa sürede çıkarlar ve özgürlüklerine kavuşurlar, normal hayatlarına dönerler. Bu vesileyle kendilerine ve ailelerine, bu konuda morallerini bozmamalarını ve metin olmalarını diliyorum.” dedi.

'SUÇSUZLAR HER ZAMAN KAZANIR'

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da gözaltına alınan işadamlarının, şehrin sanayisi ve işverenlerinin önde gelenlerinden olduğunu belirterek, “Belki toplamda içeride 5-6 bin kişiye ekmek veren işveren arkadaşlarımız, maalesef demir parmaklıkların arkasında. Bu arkadaşların bir suç işledikleri kanaatinde değilim. Suçsuzlar her zaman kazanır. Onlar bu kadar insana ekmek veriyor, bu insanların duaları onlara yetecek kanaatindeyim,” diye konuştu.