Edirne’de 1600’lı yılların başlarında Kazasker Salih tarafından inşa edilen ve zaman içinde yıkılan mescidin ayakta kalan minaresi tekrar mescide kavuştu.

Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yapmış serhat şehirde yüzlerce tarihi eser bulunuyor. Bu eserlerden bazıları günümüze kadar ulaşırken bazıları ise bakımsızlıktan yıkıldı. Harabeye dönen tarihi eserlerden bazıları ise zaman içerisinde yok oldu. Bunlardan bir tanesi de Talat Paşa Mahallesi Kirişhane mevkiinde bulunan Kazasker Salih Mescidi. Tarihi kaynaklarda 1500’lü yılların sonu ve 1600’lı yılların başlarında Kazasker Salih tarafından inşa edildiği belirtilen mescit yüzyıllar ibadet mekanı olarak hizmet verdi. 400 yıldan fazla bir geçmişi bulunan mescit zaman içerisinde kaderine terk edildi. Bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı harabeye dönen mescit zaman içerisinde yıkıldı. Harabeye dönen mescitten geriye ise tek minaresi kaldı.

Öksüz kalan minarenin mescide kavuşması için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2008 yılında çalışma başlatıldı. İlk olarak alanda kazı çalışması yapıldı. Çalışmanın tamamlanmasından sonra proje hazırlandı. Onaydan geçirilen projenin hayata geçirilmesi için ihale süreci başlatıldı. Yapılan ihalenin ardından Temmuz 2013 yılında mescidin inşasına başlandı. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalardan sonra mescit aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Yapımı tamamlanan asırlık mescit Ramazan ayının ilk Cuma’sında ibadete açıldı.

Açılışa Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren’in yanı sıra çok sayıda yetkili ve mahalle halkı katıldı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Ramazan’ın ilk gününde Kazasker Salih’in ruhunu şad etmek için bir araya geldiklerini söyledi. Bu eserlerden geriye sadece minaresinin kaldığını ifade eden Şahin, “Bugün, 12 kadar yerde aynı durumda. İnşallah üç tanesini hayata geçiriyoruz. İşte Şeyh Şecaattin, Medrese Ali Bey, Zincirli Kuyu camilerindeki sadece minareler var. O minareleri hayata geçireceğiz. Ve eski güzelliğine, eski neşesine yine kavuşturacağız.” dedi.

Yakın süre içerisinde caminin bahçesinde bulunan Kazasker Salih’in haziresini de onaracaklarını anlatan Vali Şahin, “Bir bütün olarak Talat Paşa Mahallelilerin istifadesine sunacağız. Bu güzel mabedi ibadete geçirmekten son derece memnunum.” diye konuştu. Vali Şahin, geriye sadece minaresi kalan bu mescidi vücuda getiren Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ise Ramazan’ın ilk Cuma’sında Kazasker Salih Mescidi ibadete açılmasıyla ayrı bir güzellik kattığını söyledi. Yıllardan bu yana sadece minaresi ayakta olan adı 'Mescid' olduğu halde mescidi olmayan bir yapı olduğunu hatırlatan Güneren, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hedeflerinden bir tanesi ukdesindeki tanışmaz vakıf mallarını imar ve ihya etmektir. Bugün bu gururu, sevinci en iyi yaşadığımız mekanlardan bir tanesindeyiz. Artık burası hakikaten bir mescid. Ve böylelikle öksüz olan bir minare mescidine kavuşmuş oluyor.” açıklamasını yaptı.
Edirne’de öksüz olan minarenin tek olmadığını vurgulayan Güneren, bunlarla ilgili çalışmaların da düzenli bir şekilde devam ettiğini kaydetti.