Eski AB Bakanı Egemen Bağış, sosyal paylaşım sitesinde Kur’an-ı Kerim’i aşağıladığı iddia edilen kadın hakkında şikayetçi oldu. Mahkemeye gelmeyen Bağış’ın internete düşen ses kaydında, Bakara Suresi’ne ‘Makara’ dediği iddia edilmiş ve uzun süre tartışmalara neden olmuştu.

Twitter hesabından Kur’an-ı Kerim’e ayak bastığı fotoğrafını paylaştığı öne sürülen Gülbeyaz Atik hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık Atik gelmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de aralarında bulunduğu 21 şikayetçi de duruşmaya gelmedi. Sadece müşteki Hasan Emre Okumuş ve şikayetçilerin avukatları salonda hazır bulundu.

Şikayetçi Okumuş, sanığın İslam dinine göre kutsal değerleri ve Kur’an- Kerim’i aşağılamak suretiyle suç işlediğini savundu. Suçtan maddi zararı bulunmadığını ifade eden Okumuş, manevi zarar gördüğünü kaydetti ve sanığın cezalandırılmasını istedi.

Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız da müvekkilinin manevi zarar gördüğünü bu nedenle davaya katılmak istediklerini söyledi.

Bağış ve Gökçek’in avukatı da sanığın suçunun sabit olduğunu, müvekkillerinin manevi zarar gördüklerini bu nedenle davaya katılmak istediklerini belirtti. İnternete düşen ses kaydında Bağış'ın bir gazeteciyle yaptığı telefon görüşmesinde Bakara süresi için 'makara' ifadesini kullandığı iddia edilmiş ve tartışma konusu olmuştu.

Mahkeme, bu duruşmada katılma talebinde bulunan aralarında Erdoğan’ın da bulunduğu 10 kişi ile bir sendikanın davaya katılma talebini kabul etti.

Duruşmaya gelmeyen sanığın adresinin tespit edilerek zorla getirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İddianamede Atik'in ifadesinde, söz konusu hesabı kullanmadığını ancak kendisine ait resim ve fotoğrafların bu hesap tarafından paylaşıldığını söylediği belirtildi. Kendisine ait Twitter hesabının farklı olduğunu söyleyen Atik’in, suça konu fotoğrafı paylayan hesapla kendi hesabının paylaşımlarının benzer olduğunu ifade ettiği kaydedildi. Atik’in ifadesinde, “Bu hesap benimmiş gibi paylaşımlar yapılmış olabilir. Herhangi bir suç işleme kastım yoktur.'' dediği belirtildi.

İddianamede, şüphelinin evinde yapılan aramada, paylaşılan fotoğraftaki ayakkabılar ile çekimin yapıldığı cihazın ele geçirildiği ifade edildi.

Gülbeyaz Atik'in, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ ile ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçlarından 1,5 yıldan 4 yıla kadar hapsi istendi.