Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenler için yürürlüğe koyduğu zorunlu rotasyon uygulamasının yeni bir tasfiye mantığı ile hayata geçirildiğini belirtti.

Tarık Kaya, düzenlediği basın toplantısında, bakanlığın yüz binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren ‘Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ hakkında sendikalardan görüş istediğini ancak bunları hiç dikkate almadan keyfi ve siyasi amaçlarla yapılan düzenlemeler yaptığını belirtti. Bugüne kadar defalarca değiştirilen söz konusu yönetmeliğin yine değiştirilerek 17 Nisan’da yürürlüğe girdiğini vurgulayan Kaya, “Uzun süredir tartışılan öğretmenlere zorunlu rotasyon, aday öğretmenlere performans ve sözlü sınav ve özür grubu tayinleri gibi konular başta olmak üzere, öğretmenlerin atanması ve yer değiştirmesi ile ilgili pek çok başlıkta büyük tepki çeken değişiklikler yapılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, resmi gazetede yayınlanan bu yönetmelik sorun çözmekten çok, yeni sorunlar üreten ve geniş bir kesimde mağduriyet yaratan düzenlemelerle büyük tepki çekmiştir” dedi.

Bakanlığın, okul idarecilerini tasfiye ettikten sonra şimdi de öğretmenleri çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu rotasyona tabi tutacağını vurgulayan Kaya, rotasyonla eğitimde hangi sorunun çözüme kavuşacağının meçhul olduğunu vurguladı. Kaya, şöyle devam etti: “MEB’in öğretmenleri zorunlu rotasyona tabi tutmasıyla eğitimin hangi sorununa çözüm üretileceği, hangi önemli gereksinimin karşılanacağı belli değildir. Başarısı ile ilgili hiçbir tartışma olmayan, hakkındaki disiplin soruşturması sonucu görev yerinin değiştirilmesi önerilmemiş, görev yerinin değiştirilmesi isteğinde bulunmamış, günlük yaşamını (ev, çocuklarının eğitim durumları gibi) buna göre düzenlemiş bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesinin eğitim sistemine hiçbir katkısının olması beklenemez. MEB bu düzenleme ile tarihin en büyük sürgün operasyonunu için düğmeye basmış, eğitimde yeni bir kaos yaratmak için adeta seferber olmuştur. Görev yaptığı eğitim kurumunda 8 yıldır görev yaptığı için bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesi, öğretmenlerimizin görev yaptığı eğitim kurumundaki başarısının hiçbir anlam taşımadığını düşünmelerine yol açacak, çalışma istençlerini büyük ölçüde kıracaktır. Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesine göre rotasyon 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenlere uygulanacak, nihai olarak hiçbir öğretmen aynı okulda 8 yıldan fazla görev yapamayacaktır.”

Rotasyonun binlerce öğretmen açısından yeni bir dayatma anlamına geldiğini, ekonomik ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açacağının altını çizen Kaya, uygulamanın yeni bir tasfiye mantığı ile ortaya konduğunu ifade etti. Kaya, zorunlu rotasyon dayatmasına karşı hukuksal açıdan mücadele edeceklerini kaydetti.

Tarık Kaya, yeni yönetmeliğe göre, aday öğretmenlerin en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, bakanlıkça yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınavda başarı şartıyla öğretmenliğe atanabilmesinin getirildiğini aktardı. Bu uygulamanın iktidar partisinin öğretmen yaratma çabası olduğunu savunan Kaya, “Sınav yazılı ve sözlü birlikte yapılacak olursa yazılı sınav sonucu beklenmeden aday öğretmen ayrıca sözlü sınava alınacak olması, iktidarın her alanda olduğu gibi, eğitimde de ‘ak öğretmenler’ yaratma çabasının bir ürünüdür. Yazılı veya yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan aday öğretmenlerin yıllardır iktidarın il başkanları gibi görev yapan valilerce öğretmen olarak atanacak olması dikkat çekicidir” ifadelerini kullandı.