Eksen Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Korkud Aydın, “Türk Milleti tarafından vekil tayin edilmiş olanlar, kendilerine sağladıkları imtiyazlar ile toplum vicdanını yaralamaktadırlar. Milletin vekillerine tanınan ayrıcalıklar eşitlik ilkesine aykırıdır.” dedi.

Korkud Aydın, yaptığı açıklamada, TBMM’de birçok konuda kavgaya tutuşan partilerin sadece milletvekillerine sağlanacak ayrıcalıklar konusunda bir fikir birliği içerisinde bulunduklarını söyledi. Millet tarafından seçilen vekillerin kendilerine sağladıkları imtiyazların toplum vicdanını yaraladığını anlatan Aydın, “1 Kasım 2015 tarihinde tekrarlanacak olan genel seçimler, adalet temelinden yoksun olan bu meseleyi tekrar gündeme getirmiştir. Eksen Eğitim-Sen olarak söz konusu meseleyi değerlendirirken, milletimizin menfaatlerinin yanında, adalet ve eşitlikten uzak olan bu imtiyazların ise karşısında olduğumuzu belirtiriz. Milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili karşımıza çıkan çarpık tabloyu özetleyecek olursak; milletvekilleri sadece iki yıl görev yapmaları karşılığında, kamuoyunda ‘Kıyak emeklilik’ olarak tanımlanan emeklilik sisteminden yararlanabilmektedirler. Görevde iki yılı dolduramayan vekiller içinse, TBMM tarafından dört yıl boyunca en yüksek tutar üzerinden sigorta primi ödenecektir. Görev süresi dolan milletvekilleri ömür boyu ücretsiz sağlık sigortası hizmetinden birinci derece yakınları ile birlikte yararlanabileceklerdir. Ayrıca, eski vekillerin 18 yaşını doldurmuş ve işsiz olan çocukları içinde herhangi bir sigorta ücreti yatırması gerekmemektedir. Milletvekilleri son maaşlarını 15 Ekim 2015 tarihinde alacaklar, ancak ilgili kanuna göre, tekrar seçilemeyen milletvekillerinden görevde bulunmadıkları günlere ait ücret geri talep edilmeyecektir.” diye konuştu.

Ülke vatandaşlarının emeklilik haklarını elde edebilmek için yıllarca ağır şartlar altında çalıştığına dikkat çeken Eksen Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlar hem emeklilik hem de sağlık haklarından yararlanabilmek için yıllarca sigorta primi ödemek zorundadırlar. Ayrıca, 18 yaşını dolduran işsiz gençler, ailelerinin gelir durumlarına göre, sağlık sigortası primi ödemek zorundadırlar. Bu uygulama toplum tarafından 'işsizlik vergisi' olarak nitelendirilmektedir. Gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe hiç bir çalışan, çalışmadığı günler için ücret almamakta, hatta maaşlarını peşin alan devlet memurları, askerlik görevlerini ifa etmek için ya da her hangi bir sebeple görevden ayrıldıklarında çalışmayacakları günlerin parasını iade etmektedirler. Devletimizi adalet ve eşitlik prensiplerine göre yönetmekle görevli erklerden birisi olan TBMM, gücünü aldığı milletin iradesine sırtını dönmemeli, bu haksız ve adaletsiz uygulamalardan vazgeçmelidir. Eksen Eğitim-Sen olarak, milletvekillerine tanınan bu imtiyazların, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yer alan Sosyal Devlet ve Eşitlik ilkelerine aykırı bir nitelik taşıdıklarını ve bu hususta Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağımızı bildiririz.”