AK Partili Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın, ihtiyaç sahipleri için hazırlattığı 100 TL harcama limitli sosyal kartların dağıtımını törenle yapması ve yardımı alanların ifşa edilmesi tepkiye yol açtı.

Elazığ Belediyesi, muhtaç aileler için Sosyal Kart uygulamasını başlattı. Bu çerçevede projeden yararlanmak için 3 bin 320 kişi başvurdu. Yapılan incelemeler sonucunda bin 100 kişiye sosyal kart verilmesi kararlaştırıldı. Uygulamadan yararlanması kararlaştırılan 500 kişiye 100 TL harcama limitli kartları törenle verildi.

Bazı ihtiyaç sahiplerine kartlar, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz tarafından verildi. Başkan Yanılmaz, törende yaptığı konuşmada, Ramazan ayında gıda yardım paketi yerine sosyal yardım kartı vermeyi tercih ettiklerini belirtti. Uygulama ile muhtaç ailelerin ihtiyaçlarını karşılayarak yüzlerinin tebessüm etmesini istediklerini anlatan Yanılmaz, “Bu kartlarla, içki, sigara ve parfüm alınmayacak. Bu sosyal projemizle şehrimizde bu akşam evime ekmek alamadım diyen kimse kalmayacak.” dedi.

FOTOĞRAFLARIN YAYINLANMASI TWİTTER'I KARIŞTIRDI

Öte yandan, törende ihtiyaç sahiplerinin sahneye tek tek çağrılarak fotoğraflarının medyaya servis edilmesi ise kamuoyunda tepkiye yol açtı. Sosyal medyada yapılan yorumlarda Yanılmaz’a eleştiriler yöneltildi. Prof. Dr. Sedat Laçiner, Twitter'da Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ı görgüsüzlükle suçladı. "Bu resim gerçek olamaz." diye şaşkınlığını dile getiren Laçiner, "Bu nasıl bir düşüncesizliktir. Verilen 100 lirayı reklam aracı yapabiliyor. Bıktım bu görgüsüzlükten." cümlelerini kullandı. Rasim Acar ‏isimli Twitter kullanıcısı “Elazığ Belediyesi'nin, Elazığa, Elazığlıya, inanç ve kültürümüze yakışmayan 100 TL’lik yardımı şova ve gösterişe dönüştürmesini kınıyorum.” dedi. Alparslan Yalçın, bu tavrın muhafazakar bir partinin belediye başkanına hiç ama hiç yakışmadığını belirterek, “Tuvalet konusunda reklam yaptınız, ikram çekmesi konusunda reklam yaptınız, bari fakir üzerinden bu reklamı yapmasaydınız." ifadelerini kullandı. Yavuz Göktürk ise şu paylaşımda bulundu: “Mübarek ayda bu ablalarımızın 100 TL için sahneye çıkarılarak, bu şekilde teşhir edilmesi, en hafif tabirle insanlık suçudur. Sadaka vermenin dahi adabını bilememek çok acı. Bu adabı bilmeyenler tarafından yönetilmek daha da acı. Bu şehirde nice insanlar var ki yüzbinlerce lira yardım edip adını duyurmaktan imtina eden. Yorumsuz.”

Sevim Songun ‏isimli kullanıcı da “Elazığ Belediye Başkanı 100 TL yardım parası verdiği ailelerle fotoğraf çektirmiş. Ben kendi adıma utandım, o utanmamış.” sözlerini paylaştı. Fulda Aybar “Bir elin verdiğini diğer elin görmemesi gerekirken aleme ilan, yazıklar olsun. Sizden gelecek hayır, rabbimden fazlasıyla gelir inşallah muhtaç olanlara.” derken Kadri Kulualp, “Mide bulantısı orucu bozar mı azizim. Şatafatlı iftar sofralarınızı garibanlarla değil de sosyal medya hesaplarınızla paylaşmak varken, aç yatanlara, açıkta kalanlara ve asgari ücretlilere şükür edebiyatını öğütlemek varken, kameralar karşısında objektiflere gülümseyerek sadaka pozu dağıtmak varken kim demiş, ‘sağ elin verdiğini sol el görmeyecek’ şeklinde yorum yaptı.