İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi devamlı elektrik kesintileri yüzünden ölümler yaşandığını söyleyen vatandaşlar eylem düzenledi. Solunum cihazına bağlı bir kişinin elektrik kesintisi yüzünden öldüğünü belirten Uzundere Mahallesi Muhtarı Osman Sarı, "İnşallah diğer hastaların akıbeti böyle olmaz. Elektrik kesintilerinde lüküs kullanıyoruz. Bu çağda bu gaz bombalarını kullanmak istemiyoruz." dedi.

Elektrik kesintilerini protesto eden Uzundere sakinleri, muhtarlık önünde toplandı. Kesintiler sebebiyle cihaza bağlı yaşayan bir kişinin öldüğünü söyleyen vatandaşlar, bu çağda "lüks" denen, piknik tüpüne takılan bir aydınlatma aracı kullandıklarını dile getirdi. Kesintiler sebebiyle elektrikli cihazlarının arızalandığı ve zararlarının büyük olduğunu ifade eden mahalle sakinleri, yetkililerden yardım bekliyor. Muhtar Sarı, “Burası belki 100 hanelik köyken elektrik bağlanmış, şimdi ise metropol ilçelerden birisi. Ne yazık ki biz hala 60’lı yıllarda bağlanan elektrikle idare ediyoruz. Gediz yetkililerinin söylediği, burası 34,5 voltla çalışması gerekiyormuş ama 10,5 voltla çalışıyormuş. Madem bunu biliyorsunuz da illa birilerinin yanması mı lazım? Market işleten kardeşim, elektrik kesintisinden sonra jeneratöre benzin koyarken kıvılcımdan yandı ve 20 gün hastanede, bir ay evde yattı. Ben bu Uzundere’nin elektriğini kazanmak istiyorum. 12 saat, 8 saat, 5 saat, her iki günde, bazen her gün elektrik kesiliyor. Burada yaşanan elektrik kesintisi hiçbir yerde yok. Biz bu sorunu çözemiyoruz.” dedi.

'CİHAZA BAĞLI BİRİ ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN ÖLDÜ'

Solunum cihazına bağlı bir kişinin, elektrik kesintisi yüzünden öldüğünü belirten Sarı, “Bu kesintilerden dolayı bir amcamız 40 gün önce rahmetli oldu. İbrahim Vural, cihaza bağlı yaşıyordu. Elektrik kesintisinden hayatını kaybetti. Şu an aynı şartlarda bir hastamız daha var, inşallah onun akıbeti de öyle olmaz.” diye konuştu. Eline aldığı ve elektrik kesintilerinde kullandıkları lüksü gösteren Sarı, “Elimizdeki gaz bombalarını bu çağda kullanmak istemiyoruz.” diye tepki gösterdi.

'ELEKTRİK OLSAYDI EŞİM BİRAZ DAHA YAŞARDI'

Üç yıldır solunum cihazına bağlı olan ve 7 Şubat 2015 tarihinde hayatını kaybeden 66 yaşındaki İbrahim Vural’ın eşi Güllü Vural da ölümüne elektrik kesintilerinin sebep olduğunu söyledi. Cihaza bağlı olan eşi için her elektrik kesintisinde yardım çığlıkları attığını belirten Vural, “Eşim yatalaktı, bütçemiz kısıtlıydı. Biz elektrik kesilince TEK’i aradık. TEK dedi ki, Sağlık Bakanlığı'na başvurun dediler. 24 saat benim adamım tüpsüz kaldı. Komşular arabalarıyla aldı götürdü, onlar sayesinde biraz daha yaşadı.” dedi. Babasının oksijen makinesine bağlı olduğunu söyleyen Bahar Vural ise, “Oksijensiz, havasız insan yaşabilir mi? Elektrik kesildiği zaman tüp ihtiyacı oluyordu. Konu komşu yardım etmese. Sağlık Bakanlığı'nı arıyordum, 'Biz bir şey yapamayız.' diyorlardı.” şeklinde konuştu.

CHP İzmir 1. bölge milletvekili aday adayı Hasan Nebi, “Elektrik sorunlarını gördüğümde, bu konu nasıl çözülecekse vatandaş olarak da bizim boynumuzun borcu. 40 gün önce bir vatandaşımızı kaybetmemiz, artık diğer vatandaşlarımızın kaybolmaması için bu konuda yetkililerden destek bekliyorum.” dedi.

Muhtarlık önünde toplanan kalabalık, "Elektrik istiyoruz", "Elektriklerimiz kesilmesin" şeklinde bağırarak alkışlarla protesto etti.