İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası boyunca bir dizi etkinlik düzenleyecek. “Beni de Görüyor Musunuz?” temasıyla düzenlenecek sergiler, paneller, spor etkinlikleri ve gösterilerde engellilerin sıkıntılarına dikkat çekilecek. Hafta boyunca ilçe belediyeleri işbirliğiyle ücretsiz film gösterimleri de olacak.

Etkinlikler, 11 Mayıs 2015 Pazartesi saat 09.30’da, Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıta çelenk koyulmasıyla başlayacak. Ardından Fuar Celal Atık Spor Salonu’nda saat 10.00’da açılış konuşmalarıyla başlayacak programda, ilçe belediyelerinin halk oyunları gösterileri olacak. Gün içerisinde Karabağlar Uğur Mumcu ve Şirinyer parklarında, Karabağlar Belediyesi ve Seferihisar Kültür Merkezi’nde resim ve el sanatları sergileri açılacak. 12 Mayıs Salı Foça, Çiğli, Dikili, Konak ve Balçova ilçelerinin katılımıyla İzmir Doğal Yaşam Parkı gezisi olacak. Saat 13.00 ile 15.00 arasında Seferihisar Kültür Merkezi’nde “Depremde Engelliler” konulu panel düzenlenecek. 13 Mayıs Çarşamba saat 09.00 ile 17.00 arasında İzmir Kent Konseyi’nin düzenleyeceği 3. Engelliler İçin Her Şey Kariyer Paneli yapılacak. Aynı gün Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın Çiğli’deki merkezinde gösteri ve etkinlikler olacak. 14 Mayıs Perşembe, Tepekule Kongre Merkezi’nde "Engelli Erişilebilirlik" paneli düzenlenecek. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde ise saat 20.00’de Türk Halk Müziği konseri olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnciraltı’nda açtığı kurslarda biraraya gelen engelliler ve ailelerinden oluşan “Saklı Bahçenin Melodileri” adlı koro da hafta kapsamında bir konser verecek.

ÜCRETSİZ FİLM GÖSTERİLERİ

11- 15 Mayıs tarihleri arasında ayrıca Karabağlar, Konak, Tire ve Güzelbahçe belediyeleri ile Yaşar Üniversitesi’nin işbirliğinde ücretsiz “Engelsiz Sinema Günleri” düzenlenecek. 11 Mayıs Pazartesi ve 13 Mayıs Çarşamba günleri Yaşar Üniversitesi Sinema Salonu’nda “Can Dostum” adlı film gösterilecek. Filmde; yamaç paraşütü kazası sonrası boynundan aşağısı felç olan bir adam ile kendisine yardımcı olması adına işe aldığı yardımcısının hikâyesini konu alıyor. 12 Mayıs ve 14 Mayıs’ta Tire Belediyesi Toplantı Salonu’nda “Benim Dünyam” isimli film izleyici ile buluşacak. Helen Keller'ın otobiyografik romanı Yaşadığım Dünya'dan uyarlanan filmde küçüklüğünde geçirdiği bir rahatsızlık sonrası sağır, kör ve dilsiz kalan Ela’nın hayat hikayesi anlatılıyor. Ela’nın yaşam mücadelesi aynı durumdaki ablasını trajik biçimde yitiren Mahir Hoca'yla tanışmasıyla başlıyor. Filmin başrollerinde Uğur Yücel, Beren Saat yer alıyor.

12 Mayıs Salı günü Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek ile 14 Mayıs Perşembe Güzelbahçe Kültür Merkezi’nde “Kelebek ve Dalgıç” filmi izleyici ile buluşacak. “Kelebek ve Dalgıç” filminde, Elle Dergisi Editörü Jean Dominique Bauby'nin gerçek hayat hikâyesinden alınmış. Bauby kendine geldiğinde, hiçbir uzvunu kıpırdatamadığını fark eder. Bir konuşma terapisti, Bauby'nin daha etkin iletişim kurabilmesi için harfleri Fransızca’daki kullanılma sıklığına göre sıralar ve yüksek sesle okur. Doğru harfe geldiğinde Bauby göz kırpmakta ve bir sonraki harfe geçilmektedir. Bu yöntemi kullanarak Bauby filmle aynı addaki kitabı yazar.
13 Mayıs Çarşamba günü Karabağlar Belediyesi Bozyaka Kültür Merkezi’nde ve 14 Mayıs Perşembe günü saat 14.00 ile 16.00 seanslarında “İçimdeki Deniz” filmi gösterilecek. Başrolünde Javier Bardem’in oynadığı bu bol ödüllü filmde geçirdiği kaza sonucu felç olan eski bir gemi makinistinin hayatının son dönemleri anlatılıyor. 14 Mayıs’ta Karabağlar Bozyaka Kültür Merkezi’nde ve 15 Mayıs’ta Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda “Her Şeyin Teorisi” filmi izlenebilecek. Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in 1960’lı yıllardaki yaşamını, sağlığına ilişkin kötü haberleri aldığı dönemleri ve eşi ile olan ilişkini anlatıyor. Gösterimler saat 14.00 ile 16.00 seanslarında olacak.