Malatya’da doktor B.K. (38) geçen yıl dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti. Erdoğan'ın avukatları davayı bir üst mahkemeye temyize götürdü.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde görevli doktor B.K., Facebook’taki hesabından 26 Şubat 20014’te, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın oğlu Burak Erdoğan ile ilgili bir videoyu paylaştı ve altına yorum yaptı. Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Elektronik Şube Müdürlüğü’nün, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne 31 Mart tarihinde yaptığı ihbar üzerine Malatya Asliye 8. Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. 28 Nisan’da da konuyla ilgili iddianame hazırlandı. Kamu görevlisine hakaret suçundan 1 ila 2 yıl arasında hapis cezası ve adli para cezası istendi.

BAŞBAKANLIK'A BİLGİ VERİLDİ

Malatya 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 2 celse sonunda sonuçlandı. Davaya ilişkin mahkemeden Başbakanlık'a bilgi verilmesine karşın 2.5 ay katılma talebi gelmedi. Son celsede sanık B.K. suç kastının olmadığını belirterek beraatını talep etti.
Sanık avukatı Selahattin Sarıoğlu da hakaret kastının olmadığını, müştekinin paylaşılan videolarda adının geçmediğini, müştekiyi çağrıştıracak bir ima da olmadığını belirtti. Ayrıca müştekinin talebinin de olmadığını anlatan Sarıoğlu, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmaması nedeniyle müvekkilinin beraatını istedi.

DAVAYA YARGITAY BAKACAK

Mahkeme heyeti, sanığın suç işleme kastının bulunmadığının anlaşılması üzerine sanığın beraatına karar verdi. Erdoğan’ın avukatları kararı temyiz etti.

"YARGITAY'IN REDDETMESİ GEREKİR"

Sanık avukatı Selahattin Sarıoğlu, Erdoğan’ın avukatlarının temyiz hakkı kazanamamış olmasına rağmen temyiz ettiğini ifade etti. Sarıoğlu, şöyle devam etti: “Müvekkil hakkında, o tarihte Başbakan olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Facebook hesabı üzerinden paylaştığı görüntülerle hakaret ettiği savıyla Malatya 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonunda, 'suç işleme kastının bulunmadığı' gerekçesiyle müvekkilin beraatına karar verilmiştir. Karar, davada 'temyiz hakkı' kazanamamış Recep Tayyip Erdoğan vekili tarafından temyiz edilmiştir. Bu nedenle temyiz istemi CMK’nın 237/1, 242/1 ve 296/1 maddelerine açıkça aykırıdır. Mahkemece, 06.11.2014 tarihli duruşmada verilen ara kararı gereğince iddianame ve duruşma tutanağı Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Başkanlığı'na gönderilerek, davadan haberdar edilmeleri ve varsa taleplerini mahkemeye bildirmeleri olanağı sağlandığı halde geçen 2 buçuk ay içerisinde davaya katılma talepleri olmadığı için 'katılan' sıfatını kazanamamıştır. Bu nedenle temyiz isteminin Yargıtay'ca reddedilmesi gerekir.”

"HAKARET DEĞİL ELEŞTİRİ"

Sarıoğlu, “Bir an için iddia olunan hakaretin sayın Başbakan'a yönelik ve o'nun göreviyle ilgili olduğu kabul edilse bile paylaşımlar hakaret içermediği ve de siyasi bir kişinin siyasi niteliğine yönelik olarak ifade özgürlüğü kapsamında yapılmış eleştiri olduğunun kabulü gerekir. Bu nedenle kişilik haklarına saldırı amacıyla değil, eleştiri amacıyla gerçekleştiğinden yani suçun manevi unsuru oluşmadığından beraat kararı doğrudur. Milyarlarca liralık bütçeyi yöneten, hazinenin musluğunun başında olan, memleketin yargı mensuplarının bir bölümünü, bakanlarını, valilerini, kaymakamlarını, bürokratlarını belirleme gücünü elinde tutan siyasiler eleştiriye katlanma sınırları sıradan kişilere göre çok daha geniştir. bu kişilere yöneltilmiş eleştiriler çok sert, çok ağır, provoke edici, alaylı, hicivli olabilir. AİHM'nin ve Yargıtay’ımızın bu doğrultuda sayısız içtihadı vardır. Müvekkil bu paylaşımıyla hangi siyasal görüşten olursa olsun kötü siyasetçileri eleştirerek, yurttaşları siyasal tercihlerini yaparken dikkatli olmaları yolunda uyarmaktadır. Bu amacın içinde açıktır ki kamusal bir yarar varır. Bu nedenle müvekkil genel kamusal yarar için ifade özgürlüğünü kullanmıştır” ifadelerini kullandı.