Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılışlar için geldiği Adıyaman'da Hükümet Meydanı'nda vatandaşlara seslendi. Erdoğan, konuşmasında CHP, MHP ve HDP'ye yüklendi.

'CUMHURBAŞKANI’NA SUSMA YASAĞINI SİZ NE ZAMANDAN BERİ KOYMAYA BAŞLADINIZ?'

Başbakan olarak görev yaptığı dönemde pek çok eser yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hizmetleri anlatmak herhalde benim de hakkımdır. Bazıları, Yüksek Seçim Kurulu’na müracaat ediyorlar, 'Cumhurbaşkanı meydanlara çıkmasın.' Niye çıkmayacağım? Bunları anlatmak benim hakkım değil mi? Cumhurbaşkanı’na susma yasağını siz ne zamandan beri koymaya başladınız? Müracaat etti ana muhalefet, 'ret.' MHP'si müracaat etti, 'ret.' Hele hele HDP'si arka arkaya müracaat etti, iki kere 'ret.' Bütün bunlara rağmen biz, milletimizle beraberiz. Bizi bu makama egemen güçler değil, millet getirdi, millet. Diyor ki, 'Cumhurbaşkanı tarafsız olacak.' Ben, şu anda her partiye eşit mesafedeyim ama gönlümde tabii benim de bir aslan yatıyor. Ben tarafım. Nasıl tarafım? Milletin tarafındayım. Eğer milletimin aleyhine bir şey olursa bunu milletime anlatmak zorundayım. Buna mecburum." dedi.

'DİKTATÖR OLSAYDIK ŞU ANDA ÇATISI ALTINDA BULUNDUKLARI BU ÜLKEDE BU TÜR İŞLERE GİREMEZLERDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisi için 'sultan, diktatör' söylemlerine karşı şöyle cevap verdi: "Biz, eğer diktatör olsaydık şu anda çatısı altında bulundukları bu ülkede bu tür işlere giremezlerdi. Biz, her zaman şunu söyledik, tevazumuzun gereği de budur: Yarın öleceğiz, öyle mi? Ölüm bizim için mukadder mi? 2,5 metreküp bir mezara bizlere koyacaklar. Ne diyecekler? Cumhurbaşkanı niyetine mi diyecekler? Başbakan niyetine mi diyecekler? Trilyoner niyetine mi diyecekler? Ya? Er kişi niyetine diyecekler, iş bitti. Ancak bu millete hizmet etmişsen, bu milletin hizmetkârı olduysan, o zaman, bu kubbede hoş bir sada bırakmış olursun ki, orada sevgililer sevgilisi, önderimiz, ne diyor? İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olanıdır. Bizim derdimiz ve aşkımız budur."

'BİZE KALKIP DERS VERMEYE KALKIYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin "Biz, bu Diyanet'i kaldıracağız, din derslerini yasaklayacağız" dediğini aktardı. 10 bin adet bastırılan Kürtçe Kur'an mealinin Güneydoğu ve Doğu illerine gönderildiğini ifade eden Erdoğan, "Şimdi, buna sorsan, 'Kur’an, Rabce midir, Arapça mıdır, Kürtçe midir?' İnanın çıkar, der ki 'Kürtçedir.' Anlamaz, bize kalkıp ders vermeye kalkıyor. Biz, hamdolsun Kur’an'la büyüdük, Kur’an'la yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Şu anda bu 10 bin Kur’an meali Kürtçe, gönderildi. Şu anda Ermenice meali olan da basılıyor. Onlar da gönderilecek. Bundan dolayı yalan yanlış açıklamalar yaptı. Ne dedi? Kalktılar, Taksim Meydanı'nı Kâbe olarak ilan ettiler. Benzer şeyi bir zamanlar CHP'li bazı kafa denkleri söylüyordu, 'Kâbe Arap'ın olsun, bize Çankaya yeter' diyordu. Biz, ne diyoruz? Bizim Kâbe’miz, Mekke'dedir. Gerçekçi olalım, dürüst olalım ve bu yanlışlara düşmeyelim" dedi.

ANALAR AĞLAMASIN, GENÇLER ÖLMESİN, GÖZYAŞLARI DİNSİN DİYE ÇÖZÜM SÜRECİ’Nİ BAŞLATTIK

Üstünlerin hukukuna hiçbir zaman prim vermediklerini iddia eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz, hukukun üstünlüğüne inandık ve yolumuza böyle devam ettik. Bundan sonraki süreç aynen bu şekilde devam edecek. İnanç özgürlüğü üzerindeki tüm baskıları kaldırdık. İnsanların başörtüsü taktı, namaz kıldı, sakal bıraktı diye baskı altına, takip altına alındığı dönemi ebediyen kapattık. Analar ağlamasın, gençler ölmesin, gözyaşları dinsin diye Çözüm Süreci’ni başlattık. Bu süreci sadece Kürt kardeşlerimiz için değil, onlarla birlikte Türk’üyle, Çerkez’iyle, Boşnak’ıyla, Arap’ıyla, Zaza’sıyla, Laz’ıyla, Roman’ıyla tüm vatandaşlarımız için başlattık. Çünkü yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdik."

MALEZYA VE ENDONEZYA İLE GÖRÜŞEREK ROHİNGYA MÜSLÜMANLARINI GEMİLERLE TOPLAMALARINI SAĞLADIK

Erdoğan, Malezya ve Endonezya ile görüşerek denizde ölümle karşı karşıya olan Rohingya Müslümanlarını gemilerle toplamalarını sağladıklarını öne sürerek, "Bizim gönül dünyamızın sınırları çok geniş. Dünyanın neresinde bir mazlum, mağdur varsa ona da el uzatıyoruz" dedi.

3. Havalimanı, Avrasya Tüneli projelerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi baktım yeni bir şeyler daha söylüyorlar. Merkez şehir kuracaklarmış. Diyorum ya 'eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri'. İşte Nissibi Köprüsü. Bu kadar. İşte Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Biz eserlerle konuşuyoruz. Lafla peynir gemisi yürümüyor" ifadesini kullandı.

Toplu açılış törenine; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Ahmet Aydın katıldı.

Toplu açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman Valiliği ve Adıyaman Belediyesi’ni ziyaret etti.