Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da Kobani eylemleri sırasında PKK tarafından öldürüldüğü ileri sürülen Yasin Börü’yü hatırlattı. Erdoğan, “Yasin’i, 5. kattan atmak suretiyle üzerinden geçerek nasıl şehit ettiklerini gördünüz. Ve bunlar şu anda özgürlükten bahsediyorlar. Demokrasiden bahsediyorlar. Ne demokrasisi, ne özgürlüğü ya? Sizin dünyanızda ne özgürlük ne demokrasi var. Sadece toplumu terörize etmek var. Başka bir şey yok.” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde Birlik Vakfı, Milli Türk Talebe Birliği, Genç Birlik ve Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Çanakkale Ruhu ve Gençlik’ konulu kompozisyon yarışmasının ödül törenine katıldı.

Burada gençlere seslenen Erdoğan, “Geçmişten gerekli dersleri çıkarmazsak tarih sürekli tekerrür eder. Yaşananlar unutulursa, ders alınmazsa bilin ki bunlar tekrar yaşanır. Bugünlere kolay gelmedik. On yıllar boyunca bize bu ülkede ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldı. Biz, Necip Fazıl’ın ifadesiyle 'öz yurdumuzda garip öz vatanımızda parya' olduk. İmam hatip okullarının orta kısımlarını kapattılar. Okullarımıza başörtülü olarak girmek için yavrularımızı ikna odalarına soktular. Bu azim ve inanç olmasaydı bugünlere gelemezdik. Artık hepsi aşıldı. Artık okullarımıza yavrularımız başörtüsüyle girebiliyorlar. İstedikleri şekilde girebiliyorlar. Bundan sonrası size ait.” diye konuştu.

‘BU ÜLKENİN CAMİLERİ TAMAMEN KEYFİ NEDENLERLE KAPATILDI, SATILDI’

Geçmişte farklı olana tahammül edilmediğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Milli ve manevi değerler ayaklar altına alındı, çiğnendi. Yüzlerce kitap dini eser olduğu ve eski harflerle yazıldığı gerekçesiyle ya da farklı düşünceler ihtiva ettiği gerekçesiyle yasaklandı, yakıldı. Gazete ve dergiler, sağcı solcu yazarların kitapları toplatıldı. Bu ülkenin camileri tamamen keyfi nedenlerle kapatıldı. Satıldı, başka amaçlar için kullanıldı. İnsanlar mürteci, yobaz, takunyalı, başörtülü, takkeli diye tahkir edildi, takip edildi, fişlendi. Talebe yetiştiren alimlerimiz hapislere düştüler. Eza çektiler. Zulüm gördüler.”

Geçmişte yaşanan olaylardan bahseden Erdoğan, “Başbakanlar ve bakanlar uydurma gazete haberleriyle darbe mahkemelerinde yargılandı, idam edildi. Vesayet adına demokrasiye müdahale edildi. Bugün de aynı rüyayı görenler millet iradesinden hazımsızlık duyanlar var. Umudunu kaosa, kargaşaya, kavgaya, ekonomik krize, terörün yeniden alevlenmesine bağlamış olanlar var.” dedi.

Konuşmasında Gezi olaylarına da atıfta bulunan Erdoğan, “Tahkir edemeyince sokakları tahrik etmeye çalışanlar var. Gezi olayında bunu denediler mi? Sonuç alabildiler mi? Nerede tencere tavacılar? Aynı oyunu 17-25 Aralık’ta bu defa paralel ihanet çetesiyle denediler. 6-7 Ekim hadiselerinde, bölücü terör örgütünün yandaşları aracılığıyla sözde siyasetçiler, elleriyle sokakları ateşe vererek, masumları katlederek aynı çaba içine girdiler. Diyarbakır’daki Yasin’i, 5 kattan atmak suretiyle üzerinden geçerek nasıl şehit ettiklerini gördünüz. Ve bunlar şu anda özgürlükten bahsediyorlar. Demokrasiden bahsediyorlar. Ne demokrasisi, ne özgürlüğü ya. Sizin dünyanızda ne özgürlük ne demokrasi var. Sadece toplumu terörize etmek var. Başka bir şey yok. Şimdi aynı şeyi üniversitelerimizde yapmaya çalışıyorlar. Bunu deniyorlar, başarmaya çalışıyorlar. Bizim gençliğimiz burada.” ifadelerini kullandı.