Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üç kişi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın afişlerini tahrip ettikleri iddiasıyla gözaltına alındı. Zanlılar, tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Cumhuriyet Meydanı'nda katılacağı miting için Alaşehir ilçesinde cadde ve sokaklara asılan 25 çerçeveli afişi tahrip edildi. AK Parti Alaşehir İlçe Teşkilatı, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılığın talimatı üzerine harekete geçen polis, söz konusu afişlerin asılı olduğu cadde ve sokaklardaki işyerlerinin güvenlik kameralarının kayıtlarını inceledi. Afişlere zarar verdikleri gerekçesiyle T.B. (17), F.B. (22) ve E.K. (19) gözaltına alındı. Üç genç, ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi.

Bu arada MHP 2. sıra milletvekili adayı Zeynel Balkız, gözaltılara tepki gösterip hukuka aykırı olduğunu söyledi. Tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı'nın afişlerinin kimler tarafından koyulduğu, kanuni olup olmadığı, seçim yasakları kapsamına girip girmediği konusunda hiçbir değerlendirme yapılmadığını belirtti. MHP'nin Alaşehir ilçe lokalinde basın toplantısı düzenleyen Balkız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Manisa'da yapacağı mitingi de eleştirdi. Balkız, “Cumhurbaşkanı burada tamamen tarafsızlığını bırakmış, siyasal bir taraflılığın göstergesi olarak artık AKP’nin cumhurbaşkanı haline gelmiştir. Eğer cumhurun başı olsaydı, Manisa'daki bir siyasal mitinge kendisini davet ettirmeyecek ve bu pankartlar asılmayacaktı. Kalkacak otobüslerde de mitingi düzenleyenin ismi yok. Bu apaçık bir manipülasyondur ve Cumhurbaşkanlığı, siyasete alet edilmiştir. Bu haliyle Cumhurbaşkanı cumhurun değil, AK Parti'nin cumhurbaşkanıdır. Dolayısıyla tahrip edildiği ileri sürülen afişlerle ilgili olarak gerek savcısının gerekse emniyet müdürlüğünün harekete geçmesi hukuka aykırıdır.” dedi.

Üç gencin gözaltına alınmasının da hukuka aykırı olduğunu iddia eden MHP adayı Balkız, “Bu, hukukun çiğnendiği noktadır, çünkü bir olayın suç olabilmesi için kanunlarda suç şeklinde tarif edilmesi lazım. Kimin koyduğu belli olmayan, sahibi olmayan pankartkarın ortadan kaldırılması ile ilgili iddiada öncelikle bir siyasi partinin şikayetçi olamaması lazım. İkincisi, hiçbir koruması olmayan pankartların yırtılmasıyla ilgili, kanunlarda tarif edilmiş bir suç yok. Bu ne Cumhurbaşkanı'na hakaret, ne tehdit, sövme, ne de hırsızlık ve mala zarar verme suçunu oluşturur. Sokaklara koyulmuş olan bir duyuru kağıdının veya bir fotoğrafın sadece yırtılma veya ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir suç oluşmuş değildir. Bunun yanında tarafsızlık ilkesi tamamen ortadan kalkmış ve kendilerine suç isnat edilen gençlerimiz gözaltına alınmışlardır. Buradan şunu anlıyoruz, maalesef savcılar ve emniyet güçleri, iktidar ve Cumhurbaşkanı tarafından büyük bir baskı altında tutulmakta. Ayrıca iktidara yaranmak isteyen kamu görevlileri, derhal harekete geçip üç gencimizi gözaltına alma suçunu veya kanuna aykırılığı işlemişlerdir. Eğer pankartların kaldırılması suç ise MHP'nin 35 tane pankartı ortadan kaldırılmıştır. Biz de bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Büyük bir ihtimalle bunun AKP’liler tarafından yapıldığını tahmin ediyoruz. Bakalım kamu görevlileri aynı hassasiyeti gösterecekler mi göreceğiz. Umuyoruz ki bu üç gencimizle ilgili takipsizlik kararı verilir.” diye konuştu.