Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heykele ‘ucube’ dediği için hakaret suçundan mahkum olduğu 10 bin liralık tazminat kararını temyiz etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 8 Ocak 2011 günü Kars’taki miting konuşmasında heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı ‘insanlık anıtı’ adlı heykel için ucube nitelemesinde bulunmuştu. Bu ifade üzerine Aksoy, hakaret gerekçesiyle Erdoğan hakkında 100 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı. İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi davanın kısmen kabulüne karar vererek Erdoğan’ı 10 bin lira tazminata mahkum etmişti.

Erdoğan, avukatı Ferah Yıldız aracılığıyla bu kararı temyiz etti. Avukatı aracılığıyla Yargıtay’a başvuran Erdoğan, ucube ifadesinin hakaret amacıyla kullanmadığını tekrarladı. Söz konusu ifadenin eleştiri kapsamında olduğu ileri sürüldü.

Temyiz dilekçesinde, yabancı filmlerde yapılan tercümelerde de acayip şeyler için ucube dendiği belirtildi. Kitaplardan da örnekler verilen dilekçede yine acayip şeyler için ucube ifadesinin kullanıldığı kaydedildi.

Heykelin usulsüz işlemler nedeniyle yıkıldığı kaydedilen dilekçede, idare mahkemesi tarafından yıkım kararı verildiği, itiraz üzerine de Danıştay’ın oy çokluğu ile bu kararı onadığı hatırlatıldı.

Dilekçede heykelin Erdoğan’ın ifadesi üzerine yıkılmadığı, hazine arazisine usulsüz işlemlerle dikildiği için yıkıldığı ifade edildi. Bu usulsüz işlemler nedeniyle Kars Belediyesi meclis üyelerine ceza davası açıldığı ve ceza aldıkları kaydedildi. Dilekçede tazminat kararının bozulması istendi.