Osmanlı döneminde yetişmiş ve dünyaca tanınan Mimar Sinan, Kayseri’de bulunan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilesisi Vakfı, kilise adına açılan internet sayfasında Mimar Sinan’ı Kayserili Ermeni olarak tanıttı. Vakıf, Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas kasabasında dünyaya gelen Mimar Sinan’ı Ortodoks Hristiyan bir ailenin oğlu olduğunu ileri sürdü.

Kayseri’nin tarihinde yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Mimar Sinan ile ilgili bir iddia kilisesinin internet sayfasında yer aldı. Kilise, Kayseri ve Ermeniler ibareli bölümde Kayserili olan Ermenilerin isimlerini verdi ve tanıttı. Bu isimlerin içinde Ağırnas kasabasında dünyaya gelen ve daha sonda çok sayıda cami, hamam, köprü ve benzeri eserleri yapan Mimar Sinan’ın Ermeni olduğunu iddia etti.

Kilesinin www.kayserikilisesi.org sitesinde yer alan bilgilerde Sinan’ın Ortodoks Hristiyan bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldiği ifade edildi. İnternet sayfasında Mimar Sinan ile ilgili şu ifadelere yer verildi; “Koca Mimar Sinan; Ağırnas köyünde Ortodoks Hristiyan bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, Yavuz Sultan Selim döneminde (1512-1520) başlatılan ve Rumeli'de olduğu gibi Anadolu'dan da asker devşirmeyi öngören yeni bir uygulama uyarınca 1512'de Yeniçeri ocağında devşirilen hassa mimarbaşısı Koca Sinan Kayseri şehrinin en büyük isimlerinin başında gelir. Eserlerinden bazıları; Selimiye Camii, Süleymaniye Camii, Mihrimah Sultan Camii, Şehzade Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Haseki Camii Mekke'de Sultan Süleyman Medresesi gibi daha onlarca mimari şaheser meydana getirmiştir.”

Sitede birçok önemli isim sıralanması ve hepsinin Ermeni olarak tanıtılması dikkat çekti. Bunlardan birisi de Mihran Efendi (Nakkaşyan). İnternet sayfasındaki kişiyle ilgili tanıtım bilgisinde şu ifadeler yer aldı; “Sabah Gazetesinin bir dönem sahibi ve Osmanlı basınında sansüre karşı ilk başkaldıranlardan birisi olan Mihran Efendi; Sabah Gazetesi'ni 1875'de çıkartan ve halen torunları Yunanistan'da önemli siyaset adamları olarak görev yapan Papadopulos ailesinden gazeteyi 1882 Mihran Efendi (Nakkaşyan) satın almıştır.”