Erzurum’da bayrama umutlu giren, bayramın üçüncü günü olmasına rağmen umduklarını bulamadı. Et ve Süt Kurumu'nun kurbanlıkları düşük fiyatla satın alacak olması ise tepki ile karşılandı.

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde kurban pazarlarında sessiz bekleyiş hakim. Elde kalan kurbanlıklar üreticileri üzdü. Bayram arifesinde satışların beklentilerinin altında olduğunu belirten besici ve satıcılar, umutlarını son gün satışlarına bağladı. Üreticiler, fiyatların geçen yılla göre çok aynı olmasına rağmen vatandaşların eskisi kurbanlıklara gibi ilgi göstermediğinden yakındı.

Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Sinan Başkaya, dövizin yüksek olması, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre biraz daha pahalı olması ve ülkede yaşanan ekonomik krizin kurban satışlarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Başkaya, Erzurum il merkezinde geçen bayramda 15 bin büyükbaş hayvanın kurban olarak kesilmesine karşılık bu rakamın bu bayramda 8 bine düştüğünü vurguladı. Ekonomik kriz nedeniyle büyükbaş kurbanlık alamayanların küçükbaş hayvana yöneldiğine dikkat çeken Başkaya, "Dövizdeki sert dalgalanma, ülkedeki ekonomik kriz, vatandaşların banka kredi borçlarını ödemeye öncelik vermesi ve büyükbaş kurban fiyatlarının geçen yıla göre yüksek olması nedeniyle kurbanlık satışlarında önceki yıllara göre düşüş yaşandı. Bu nedenlerle vatandaşlar büyükbaş yerine daha ucuz olduğu için küçükbaş kurbanlık kesti. Besici ve köylünün elinde kurbanlıkları kaldı. Et ve Süt Kurumu ise besicinin, üreticinin elindeki kurbanlığın kilosunu düşük fiyatla almak istiyor. Bu da besici ve üreticileri üzmekte, mağduriyetlerine neden olmakta." dedi.

Erzurum Hayvan Pazarı'na 100 kadar büyükbaş hayvan getirdiğini ve bunların 75'ini sattığını belirten Yılmaz İpekçe isimli satıcı, satışların kesat gitmesinden şikayetçi. Bayramın son gününde fiyatların düşmesine rağmen alıcı bulamadıklarına dikkat çeken İpekçe, "Kurbanlık satışları bu sene çok düştü. Elimde 25 tane büyükbaş hayvan kaldı. Bunları bugün akşama kadar satamazsam, götürüp seneye kadar besiye çekeceğim. Et ve Süt Kurumu düşük fiyat verdiği içini kurbanlıkları bu kuruma vermeyi düşünmüyorum. Bayramdan önce 4 bin TL'ye satışa sunduğum kurbanlık büyükbaş hayvanı bugün 3 bin TL'ye alıcı bulamadığım için satamıyorum." diye konuştu.