Türkiye'de yargı yükünün arttığı ve bir davanın ortalama 5 yıl sürdüğünü belirten Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Turan Çınar, "Yargıda gecikmelerin önüne geçebilmek, hukuki uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözümü için vatandaşlarımızın arabuluculara başvurmasını istiyoruz." dedi.

AB müktesabatı çerçevesinde vatandaşların yargıya gitmeden hukuki sorunlarını, anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla önceki yıl Ankara, İzmir ve İstanbul'da Arabulucular Derneği kurulmuştu. Erzurum'da da avukat Turan Çınar'ın başkanlığında Arabulucuk Derneği kuruldu. Yine Erzurum Barosu bünyesinde de Arabuluculuk Komisyonu oluşturuldu. Dernek Başkanı Avukat Çınar, baro lokalinde tanıtım basın toplantısı düzenledi. Çınar, Türkiye'de yargı sisteminin ağır işlediğini ve 'geciken adaletin adalet olmadığı'nı ifade etti.

Mahkemelerin iş yükünün artmasıyla yargı sisteminin çöktüğünü belirten Çınar, "Ülkede herkes 'hak alırım' diye yargıya gitmiyor. 'Mahkeme kapılarında seni süründüreyim de gör' mantığıyla yargıya gidiliyor. Bu da yargıda iş yükünü artıyor. Yargıda daire başkanlıkları arttı. Hakim, savcı sayısı arttı. Köklü reformlar yapıldı. Ancak yine yargının yükü hafiflemedi. Adalet dağıtımında hız arttırılamadı." dedi.

Ülkede bir davanın ortalama 4-5 yıl sürdüğünü ancak arabuluculuk sistemi ile bu sürenin bir gün ile en fazla bir yıl sürdüğünü ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesinde önemli etken olduğuna vurgu yapan Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargıda alternatif çözüm yollarından birisi Arabulucuk sistemi. İngiltere'de davaların yüzde 85'i, İtalya'dae yüzde 50'si ve Almanya'da davaların yüzde 65'i Arabulucular tarafından çözüme kavuşturuluyor. Erzurum'da da 15 avukat, hukuk fakültelerinde özel eğitim aldıktan sonra bu alanda halkımıza hizmet sunmaya başladı. Arabulucularda bir dava konusu 1 gün ile en fazla bir yıl içerisinde çözüme kavuşuyor. Meslek hayatımda 30 yıl süren davaları biliyorum. AB müktesabatı çerçevesinde bazı davalar mahkeme öncesinde veya esnasında mecburi olarak Arabulucular'a yönlendirilecek."