Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, kentteki ekonominin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’nın temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Kentteki gerginliğin siyasi partilerden çok atanan bürokratlardan kaynaklandığını öne süren Bekir Kaya, "Merkezden atanan bürokratlar, terfi kapma yarışına girdikleri için kent önlemini de çok rahatlıkla gerginleştirebiliyorlar." dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, kentte bulunan ekonomi çevreleri ile bir araya geldi. Toplantıya Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Toplantıda ilk sözü alan Takva, Van’ın birlik ve bütünlüğü açısından vazgeçilmez en önemli kurumlarından biri olan Van Büyükşehir Belediyesi ile bir araya gelerek sorunları tartışacaklarını belirtti.

Takva'nın ardından Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban konuştu. Van'ın büyükşehir olmasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, bir yılın tamamlanması ile birlikte bir toplantı trafiği başlattıklarını söyledi. Kentte bulunan sivil toplum, mahalle muhtarları ve ilçe eş başkanları ile bir araya gelerek sorunlarını tartıştıklarını aktaran Çoban, bu toplantıların ardından kentte bulanan ekonomi STK temsilcileri ile de bir araya geldiklerini belirtti. Çoban, kısa bir süre sonra yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaşacaklarını hatırlatarak, kurumları ile ilgili oluşum süreçleri ile ilgili de bilgiler vereceklerini söyledi.

Kentteki gerginliğin siyasi partilerden çok atanan bürokratlardan kaynaklandığını öne süren Bekir Kaya ise, "Merkezden atanan bürokratlar, terfi kapma yarışına girdikleri için kent önlemini de çok rahatlıkla gerginleştirebiliyorlar." dedi.

Açıklamalarında dışarıya verilen ihalelere de değinen Kaya, "İhalelerimizde üç beş tane dışarıdan firma getirip de yapabilirdik, ama esnafımız alsın, esnafımız girsin ve ilerde esnafımız ezilmesin istiyoruz. Sürekli böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Ancak özellikle büyük işlerin yapıldığı ihalelerimizde esnafımızda o esnaflık kültürünün kaybolduğunu maalesef izliyoruz. Bu konuda da tüm meslek örgütlerimizin kendi üyeleri konusunda böyle bir çalışma etkinliğimizin oluşması açısından kendilerinden destek beklediğimizi dile getirmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Valilik bünyesinde oluşturulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun yaptığı çalışmalarla ilgili konuşan Kaya, Valilik bünyesinde oluşturulan komisyon üyelerinin Vali'ye memur olarak bağlı olduğunu, Vali'nin her kararını bu komisyon üyelerinin kabul ettiğini ve bundan dolayı birçok il gibi Van'da adaletli bir dağılımın yapılmadığını söyledi.

İl Özel İdaresinin yaptığı çalışmaların yüzde 95'inin Van Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini ancak İl Özel İdaresi'ne ait menkul ve gayrimenkullerin sadece yüzde 50'sinin belediyeye verildiğini söyleyen Kaya, ilçelerde yolların onarımı, bakımı ve kırsal yolları açmak için daha önce oluşturulan ve İl Özel İdaresi'ne bağlı olan şantiyelerden sadece ikisinin belediyeye devredildiğini belirtti. Birçok ilçede daha önce orada bulunan kurumların tüm çalışmalarının Van Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini ancak şantiye, araç ve gereçlerin alakasız kurumlara dağıtıldığını ifade eden Kaya, bu hukuksuzluğu herkesin görmesi ve bilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.