Eskişehir’de özel Samanyolu Eğitim Kurumları'na bağlı okullar ile FEM’e bağlı dershanelere, polislerin nezaretinde 8 ayrı kurum tarafından denetim yapıldı.

Otobüslerle okul ve dershanelere getirilen başta Vergi, Maliye, İtfaiye Dairesi ile SGK, Çevre ve Şehircilik, Tarım İl Müdürlüğü'nden oluşan ekipler, kurum yetkilileri ve avukatların ısrarlı taleplerine rağmen yapacakları denetimlerle ilgili resmi belge ibraz edemedi. Baskına gelen memurlar, avukatların sorusu üzerine polislerin çağırmasıyla buraya geldiklerini, talimatın kimden geldiği konusunda bir bilgilerinin olmadığını belirtti. Bazı görevliler ise kendilerinin valilik tarafından görevlendirildiklerini kaydetti. Yaşanan bu durum ise kurum avukatlarınca tutanak altına alındı.

Okul ve dershanelere, bu kez polis nezaretinde devletin 8 ayrı kurumu tarafından denetim yapıldı. Ancak denetimin bu kez polisin yanı sıra devletin 8 ayrı kurumu tarafından gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne bağlı ekiplerin koordinesinde otobüslerle okul ve dershanelere, başta Vergi, Maliye ve İtfaiye Dairesi ile SGK, Çevre ve Şehircilik, Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere 8 ayrı kurumdan oluşan ekipler, söz konusu okullar ile dershanelere getirildi.

Denetime gelen ekipler, okul ve dershane yetkilileri ile avukatlarının ısrarlı taleplerine rağmen yapacakları denetimlerle ilgili resmi belge ibraz edemedi. Ekipler, denetimlerden kendilerinin de haberlerinin olmadığını belirterek, sabah işe geldiklerinde müdürlüklerince ilgili yerlere denetime gideceklerini öğrendiklerini anlattı. Denetime gelen 8 ayrı kurum görevlileri, tüm ısrarlara rağmen okul ve dershanelerde yaptıkları işlemlerle ilgili herhangi bir tutanakta vermedi. Şu ana kadar, 7 kurum denetlendi ve yapılan denetimlerle ilgili tutulan raporlar kurum avukatlarına verilmedi. Söz konusu kurumların, son iki yıldır kesintisiz sık sık devletin ilgili kurumlarınca çeşitli denetimlerden geçirildiği belirtildi. KOM’a bağlı ekipler ise kendi görevlerinin ise 8 ayrı kurumdan gelen görevlileri korumak ve onların güvenliğini sağlamak olduğunu kaydetti.

Kurumların avukatı Selamet Şen, müvekkili olan kurumlarının denetimi için gelen herkese kolaylık sağladıklarını ve denetime de açık olduklarını anlattı. Ancak denetim adı altında 8 ayrı kurumdan baskına gelen kişilerin ne hikmetse kendilerine hiçbir evrak, belge sunmadıklarını anlatan Avukat Şen, polislerin haber vermesiyle bu şahısların kurumlara baskına geldiğini anlattığını vurguladı. Ayrıca kişilerin yaptıkları denetimlerle ilgili kendilerine evrak vermedikleri gibi avukat olarak kendilerinin tuttukları tutanaklara da imzalamadıklarını, ilgili bazı kişilerin zorluk çıkardıklarını dile getirdi.

Avukat Şen, yapılanların hukuksuz olduğunu ve bu girişimin tamamen KOM şubenin koordinesi ve memurlara baskısı ile yapıldığını savundu. “Yapılanlar tamamen hukuksuz ve art niyetlidir. Kurumlarımız denetime açık. Herkes gelip denetleyebilir.” diyen Avukat Şen, şöyle dedi: “Ama gelen şahısların ne olduğunu, kim olduğunu ve ne için geldiklerini gösterir bir belge veya yazı yoktur. Bu da yapılanların kasıt taşıdığını göstermektedir. Bakın bu okullar hep başarılarıyla adında söz ettirmiş ve herkesin teveccühünü almıştır. Bu kurumlarda hiçbir zaman kötü ve art niyetli bir işlem olmamıştır ve yapılmamıştır. Devletin en üstündekinden en altındakine kadar binlerce insan evlatlarını bu kurumlara göndermiş ve burada eğitim aldırmıştır. Şimdi ne oldu da böyle oluyor.” Şen, yapılan bu 'hukuksuzlukları' yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Denetlemenin yapıldığı FEM Dershanesi'nin müdürlerinden Kemal Ballı da söz konusu denetlemenin sadece kendi kurumlarına yapılmasını dikkat çekti. 8 ayrı kurumdan gelen memurların diğer okul ve dershanelere de denetlemeler yapıldığı yönündeki açıklamalarına karşın Müdür Ballı, şunları kaydetti: “Bu doğru değil. Çünkü, bizim dershanemizin de bulunduğu ve dershaneler sokak olarak geçen bölgedeki dershanelerin müdürleri, yöneticileri bu baskın sonrası bize gelerek ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti. Kendilerine böyle bir baskının yapılmadığını anlattılar. Oysa bir komisyon kurulduysa ve her dershane ve okula gidiliyorsa o zaman onlarca dershanenin olduğu dershaneler bölgesindeki diğer kurumlara neden baskına gidilmedi. Demek ki bu baskın sadece bizim kurumlarımıza yapıldığını, ziyarete gelen diğer dershane ve okul yöneticilerin öğreniyoruz. Bizim yanımızda her kuruma denerek bir yanıltma yapılmakta. Burada hedefin bizim kurumlarımız olduğu açıktır. Bizim alnımız açık, hiçbir eksiğimiz yok. Herkes denetleyebilir. Biz sadece öğrenci yetiştiriyoruz.”

KOM polisleri nezaretinde 8 ayrı kurumdan gelen görevlilerin yaptığı denetimler halen sürüyor.