Kayseri Emniyet Müdürlüğü, çocukların karıştığı ev kazalarının çoğu kez ölümle sonuçlandığına dikkat çekerek alınacak küçük tedbirlerle bu üzüntülerin önüne geçilebileceği uyarısında bulundu. Yaz aylarında meydana gelen kazalarda çocukların sık olarak boğulma, yanık, zehirlenme şeklinde ya yaralandıkları yada hayatlarını kaybettiklerine işaret edildi.

Evde çocuk güvenliğinin sağlanması konusunda ebeveyn olmanın getirdiği sorumluluk bilinci ile daha sağlıklı nesiller yetiştirmek ana hedefler arasında. Onların öğrenme ve keşfetme isteklerini engellemeden, gelişme süreçlerini sağlıklı olarak tamamlamalarına yardımcı olmak için, evdeki yaşam alanlarını, kaza risklerine karşı daha güvenli hale getirmek ise anne ve babaların elinde.

Zamanının tamamına yakınını evde yada eve yakın bölgede geçiren çocukların; çevrelerini keşfetme ve öğrenme konusundaki merakları, büyükleri taklit etme özellikleri, devamlı hareket halinde olmaları, her şeyi ağzına götürme alışkanlıkları, vücutlarını kazalardan koruyabilecek özelliğe henüz yeterince sahip olamamaları sebebiyle hane halkı içerisinde kazaya uğrama oranı en yüksek grubu oluşturduğu ifade edildi.

Ev içerisinde ve bahçede bulunan havuz gibi tehlikelere gerekli önlemler alınmadıkça ev ve eklentileri çocuklar için tuzaklarla dolu. Düşme, yanık, zehirlenme ve boğulma sık görülen ev kazası tipleri olduğu uyarısında bulunuldu.

Emniyet, evin, çocuk için güvenli hale getirilmesinde alınabilecek bazı güvenlik tedbirlerini şöyle sıraladı:

"Merdivenlerden düşmemesi ve mutfak gibi girmesini istemediğiniz bölümlere kontrolsüz geçmesini önlemek için güvenlik kapıları takılabilir. Pencereden düşmesini önlemek için pencere güvenlik kilitleri olmalı. Dolap ve çekmecelere elini sıkıştırmaması ayrıca deterjan, ilaçlar ve bıçaklar gibi zararlı maddelere ulaşmasını önlemek için güvenlik kilitleriyle önlem alınabilir. Mobilyanızın keskin, sivri, kenar ve köşelerine çarpması durumunda canının acımasını ve yaralanmasını önlemek için özel köşe ve kenar koruyucuları takılabilir. Elektrik prizleri ile oynamasını önlemek için priz koruyucuları olmalı. Banyoda, küvette başını banyo bataryasına çarpmasını önlemek için batarya koruyucusuyla önlem alınabilir.

Yüzme havuzuna düşmemesi, yetişkin denetiminin dışında havuza girmesini önlemek için havuz güvenlik bariyeri, suda yüzmelerini kolaylaştırmak ve can güvenliğini sağlamak için de geliştirilmiş özel cankurtaran mayoları kullanılmalıdır."