Erzurum Özel Şifa Hastahanesi psikiyatri servisi doktorlarından Uzman Psikolog Doğan Gültekin, karnesinde zayıf bulunan çocuklara ebeveynlerin anlayış ve hoşgörü ile yaklaşması gerektiğini söyledi.

2014- 2015 eğitim öğretim dönemi sömestre tatili yarın(cuma) başlıyor. Psikologlar karne notuna göre çocukların değerlendirmemesini istedi. Uzman Psikolog Doğan Gültekin, psikolojik gelişim çağındaki çocukların karne döneminde strese girdiğini ifade etti. Bu dönemlerde çocukların anne- babalarının tutumlarını tahmin edemediği için iç dünyalarında kaygıların arttığını ve bunun da çocuğun geleceğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Psikolog, "Karne dönemlerinde çocuklar kaygı yaşar. Bu dönemde inanılmaz kaygı yaşayan çocuk, anne- babanın tutumunu tahmin edemedikleri için kendi dünyalarında karneyi önemserler. Bunu 'anne babaya ne diyeceğiz, çevremize, arkadaşlarımıza ne diyeceğiz. Anne ve baba bizi başarılı diğer çocuklarla karşılaştıracak' gibi şiddetli kaygılar yaşıyor. Bir de bu dönemde endişelenme, panik hali, güvensizlik, çaresizlik duygusu yaşar. Öfke ve hayal kırıklığı ile çocukta evden kaçma, gergin hareketler, ders çalışmayı bırakma, okula gitmemek gibi davranışlar geliştirir. Bu da çocuğu olumsuz etkileyerek başarısızlığa götürür." dedi.

Ebeveynlere çocuklarını kırık karne notundan dolayı değerlendirmemesini ve onlara sevgilerini göstermelerinin başarı adına önemli bir mesaj olduğunu da vurgulayan Gültekin, "Çocuklarına ifade ile sözle 'Sen benim için değerli ve önemlisin' mesajı verilmesi lazım. Bu karnenin her şey olmadığı, bu başarısızlığın, karnenin hayatın sonu olmadığı , karnedeki notları düzeltmenin onun elinde olduğu ifade edilmeli. Ebeveynler çocuklarına güvendiklerini söylemeli. Gerekirse uzmandan yardım alınmalı. Ama öncelikle anne- babalar çocuklarına, 'Evladım karne değil sen bizim için önemlisin’ mesajını vermeli. Aileler çocuklarını tehdit edici, suçlayıcı, eleştirel tutum ve davranışlardan kaçınmalı. Çünkü ödül motivasyonu artıyor" diye konuştu.

Uzman Psikolog Gültekin ayrıca başarı çocukların ödüllendirilmesinde de ailelerin abartıya kaçmamasının önemini sözlerine ekledi.